Tesla får fortsatt inte ut regplåtar från Postnord

Publicerad 2023-12-07

Tesla har stämt Postnord efter att facket gått ut i sympatistrejk och vägrar lämna ut registreringsskyltar till företaget.

Men Solna tingsrätt säger nu nej till biljättens begäran om att få ut nummerplåtarna innan målet slutligen avgörs.

”Den begärda säkerhetsåtgärden hade i praktiken inneburit att den ena parten delvis fått rätt direkt”, säger chefsrådmannen Patrik Alm.

Postnord har vägrat lämna ut försändelser till den amerikanska biljätten på grund av att brevbärarnas fackförbund, Seko, initierat sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls strejk för kollektivavtal.

I dag meddelade Solna tingsrätt att de fortsatt inte behöver lämna ut bland annat registreringsskyltar till Tesla innan målet är avgjort.

”Om tingsrätten skulle bevilja den begärda säkerhetsåtgärden hade det i praktiken inneburit att den ena parten delvis hade fått rätt direkt. Det krävs mycket speciella förhållanden för att fatta ett sådant beslut och det kravet är inte uppfyllt”, säger chefsrådmannen Patrik Alm i ett pressmeddelande.

Tesla har stämt Postnord efter att facket gått ut i sympatistrejk.

Postnord nöjda

Postnord välkomnar beskedet från tingsrätten.

– Men det är viktigt att framhålla att vi i själva sakfrågan är neutrala. Vi har ett uppdrag som tillhandahållare av den samhällsomfattande posttjänsten, och det tar vi på fullt allvar. I vårt uppdrag ligger däremot inte att recensera vilka avtal som andra företag ingår, säger Henrik Ishihara på Postnords presstjänst till TT och fortsätter:

– Tingsrätten har inte tagit ställning i själva sakfrågan och vi ser fram emot att den gör detta så att vi förhoppningsvis kan få slutlig vägledning i frågan hur vi ska förhålla oss till frågan om utdelningsplikt och konfliktåtgärder på svensk arbetsmarknad.

Företaget sa att de inte kan tvinga sina anställda att dela ut post till Tesla i sitt yttrande till tingsrätten.

Något som Tesla tidigare beskrivit som ”ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande".

Facket vill ingå i målet

Även facket är nöjda med dagens beslut.

”Strejkrätten är grundlagsskyddad i regeringsformen och vi har hela tiden utgått från att tingsrätten tids nog fattar ett beslut där man tar hänsyn till detta”, skriver Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i en kommentar till Aftonbladet.

Fackförbunden Seko och ST har begärt att få ingå i målet. Något som tingsrätten kommer besluta om efter att både Postnord och Tesla fått yttra sig.

Därefter kommer tvistemålet prövas.

"När tingsrätten avgör målet kommer tingsrätten att besluta om Postnord ska förpliktas att lämna ut försändelser till Tesla", säger chefsrådmannen Patrik Alm.

Aftonbladet har pratat med Teslas ombud som säger att de inte vill lämna några kommentarer.

Följ ämnen i artikeln