Bollnäs förbjuder lustgas – trots tidigare nej

Uppdaterad 2024-03-15 | Publicerad 2024-02-27

Kommunens förbud mot lustgas fick avslag.

Nu har man gjort ett nytt försök – och lyckats.

– Det är viktigt för att skapa trygghet och stoppa missbruket, säger Abdullahi Cadaani, kommunstyrelsens ordförande (S).

Förra året beslutade Bollnäs kommun att förbjuda lustgas på allmänna platser.

Lustgas används som festdrog av unga.

Man pekade bland annat på dess hälsoeffekter på barn och unga, där kommunen upplevde att bruket ökat. Detta var de först ut med i Sverige. Beslutet stoppades dock av Länsstyrelsen.

– Vi tog till oss kritiken och har gjort om, gjort rätt. Eftersom vi tycker ungas hälsa är viktig la vi mycket krut på det här, säger Abdullahi Cadaani, kommunstyrelsens ordförande (S).

I förra omgången menade Länsstyrelsen att bruket av berusningsmedlet inte skulle störa ordningen, vilket var det kommunen ansåg.

– De ville att vi skulle specificera vilka områden där det skulle förbjudas, säger Abdullahi Cadaani.

Ökat missbruk

Bruket av lustgas har de senaste åren ökat i Sverige.

Abdullahi Cadaani (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Vanligtvis används det i vården, men brukas även för att få ett avslappnande och smärtlindrande rus. Vid missbruk kan det uppstå syrebrist i hjärnan och ge allvarliga konsekvenser för hälsan.

– Jag kan inte säga att det finns stora problem för ordningen, men genom att använda ordningsföreskrifterna kan vi skydda våra ungdomar, säger Abdullahi Cadaani.

Kommunen gjorde i höstas ett nytt försök och beslutet blev tillslut godkänt. Detta innebär att polisen kan ingripa om de ser någon som använder lustgas - men bara på allmänna platser, som Bollnäs centrum och kommunens kyrkogårdar. Ett förbud för bruk på privata platser är dock inte aktuellt.

– Det är de allmänna platserna vi har lagstöd för. Men detta är en större fråga som våra lagstiftare behöver se över, säger Abdullahi Cadaani.

Inte ensamma om förbud

Bollnäs kommun är inte ensamma med att förbjuda lustgas på allmän plats. Även andra kommuner har ställt sig bakom initiativet. Nyköpings kommun har förbjudit lustgas. Ulricehamn, Botkyrka, Vetlanda, Mariestad och Vaggeryd överväger nu alla att införa ett heltäckande förbud.