Många barn oroliga inför julen

Linus Svensson/TT

Publicerad 2019-12-23

Det kan vara svårt att veta var gränsen går. Arkivbild.

Julen beskrivs ofta som barnens högtid, men den är också snapsens högtid.

Systembolaget sålde förra året dubbelt så mycket spritdrycker veckan innan jul jämfört med en vanlig vecka. Samtidigt har vart femte barn minst en förälder med alkoholproblem, visar en färsk studie.

20 procent av alla barn har minst en förälder som har eller har haft alkoholproblem. Av de runt 430 000 barnen har drygt hälften påverkats mycket negativt av förälderns drickande, visar en undersökning av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Det är ett stort samhällsproblem som inte är begränsat till julen, påpekar Sofia Grönkvist, socionom och enhetschef för Stöd och utbildning på Bris.

– Barn som lever med vuxna som dricker för mycket växer upp med stor otrygghet och stress. Det kan leda till psykisk ohälsa under uppväxten och på längre sikt, säger hon och fortsätter:

– Barn till missbrukare, en stor grupp barn, löper högre risk att gå ut skolan med lägre betyg. Relationer till andra påverkas negativt. Föräldrarna är inte den trygga bas man behöver för att utvecklas och må bra.

Oroväckande för barn

I de flesta familjer missbrukar inte föräldrarna. Men det kan ändå vara oroväckande för barn att se sina föräldrar berusade. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO uppmanar därför alla vuxna att fira en vit jul för barnens skull. Samtidigt upplever många nubben och julölen som en harmlös stämningshöjare på julafton.

TT: Var går gränsen för när drickandet blir ett problem?

– Så fort barnen påverkas skulle jag vilja säga. När barn pratar med Bris om föräldrars drickande handlar det väldigt sällan om hur mycket de dricker eller hur ofta. Det handlar om hur de upplever sina föräldrar, säger Sofia Grönkvist.

– De beskriver hur deras föräldrar förändras fysiskt, i talet och humöret. De blir oförutsägbara. Alkoholen gör att man får en minskad förmåga att vara känslomässigt närvarande.

Svårt att se beteendeförändring

Vi är också mer benägna att se problemet hos någon annan. Fyra av tio svenskar tycker att deras julfirande någon gång har blivit negativt påverkat av att en person har druckit för mycket. Men bara en liten del erkänner att de själva har uppträtt dåligt på fyllan, visar en SIFO-undersökning.