Försökte stjäla bit av järnvägen i Auschwitz

avClaes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Brottet kan straffas med tio års fängelse.

En amerikansk turist har ertappats när han försökte stjäla en bit av järnvägsspåret i koncentrationslägret Auschwitz.

Brottet skulle kunna leda till tio års fängelse, rapporterar The Independent.

Koncentrationslägret Auschwitz i Polen, som nu är ett museum, utsattes för ett stöldförsök i mars. En 37-årig amerikansk turist ska ha försökt plocka med sig en bit av de järnvägsspår som löper genom lägret.

Brottet skulle kunna leda till ett fängelsestraff på tio år på grund av metallbitens historiska värde, skriver The Independent.

Malgorzata Jurecka, talesperson för polisen i den polska staden Oswiecim, meddelar att den amerikanske mannen erkände brottet direkt. Han har släppts men får räkna med påföljder för stöldförsöket.

Svensk nazist dömd för stöld

Det tidigare koncentrationslägret har vid ett par tillfällen tidigare utsatts för stölder. En av de mest uppmärksammade var 2009 när en avhoppad svensk nazist från tre polska män beställde stölden av skylten från ingången till dödslägret, den med orden ”Arbeit macht frei”. Den tunga järnsmidesskylten hittades senare i norra Polen, skuren i tre delar. Samtliga inblandade dömdes till fängelsestraff, svensken till två år och åtta månader.

Senast för några veckor sedan rasade de anställda på museet dessutom mot turisternas selfies:

”Glöm inte bort att över en miljon människor mördades här. Respektera dem. Det finns bättre ställen att lära sig balansera på en bom än på en plats som symboliserar mördandet av hundratusentals människor”, meddelade man via Auschwitz officiella Twitterkonto.

Det handlade då om att man tröttnat på besökare som balanserar på rälsen för att ta bilder.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Auschwitz

Brott

Polen