”Det finns fler som tillverkar bomber”

Daniel Kihlström/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-01-31

Polisen har inom Operation rimfrost slagit ut två ligor som tillverkar bomber.

Sprängladdningarna har sålts till kriminella över hela Sverige.

– Vi ser det som en framgång, men det finns fler som tillverkar bomber, säger kommenderingschefen Stefan Hector.

Drygt två och en halv månad in på den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost uppger Stefan Hector, operativ chef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), att medlemmar i två bombligor gripits under januari och december.

– Genom att slå ut två kluster hoppas vi begränsa tillgången. Det är vår förhoppning att det här i vart fall påverkar antalet sprängningar, som används som vapen i kriminella konflikter. Vi ser det som en framgång, men det finns fler som tillverkar bomber, säger Stefan Hector, som även är kommenderingschef nationellt för rimfrost.

Över hela landet

Bomberna har sålts till kriminella över hela landet.

– Vårt intryck är att de kriminella som tillverkar bomber inte låter sig begränsas av vare sig kommunala, regionala eller nationella gränser, säger Hector.

Han säger att tillslagen mot bombligorna har gjorts i södra Sverige, men exakt var och hur många personer som har gripits vill Hector inte uppge med hänvisning till förundersökningssekretess.

De två bombligorna har byggt sina laddningar med kommersiella sprängämnen, men Hector vill inte ge några exempel på några dåd där deras bomber har använts.

– Vi ser likheter mellan de laddningar som anträffas i olika delar av Sverige och hypotetiskt skulle det kunna vara så att vi hittar en konstruktion i Gävle och en annan konstruktion i Malmö, men vi ser att de på något sätt hör ihop, säger Stefan Hector.

Flyttat narkotikahandeln

Operation rimfrost startades i mitten av november i fjol efter en rad allvarliga våldsdåd i Sverige och framför allt efter mordet på en 15-årig pojke i Malmö den 9 november. Operationen bedrivs i alla polisregioner, men det är i Malmö och region Syd man har fått förstärkning.

Under veckan har runt 200 poliser deltagit i flera insatser i Malmöområden som exempelvis Rosengård, Nydala och Kroksbäck. Bland annat har ett kilo sprängdeg och 39 vapen hittats. Över 700 fastigheter och trapphus har genomsökts och runt 2 000 fordon kontrollerats.

– Vad gäller den kriminella miljön anser vi att den är kraftigt reducerad. Vi har flyttat den öppna narkotikahandeln från dessa områden, säger Nico Miselli, operationsledare för rimfrost i region Syd, på en pressträff på Rättscentrum i Malmö.