Flertalet störningar i tågtrafiken

avAndreas Ekström

Ett elfel mellan Linköping och Norrköping orsakar stora störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Malmö.

Mellan Malmö och Köpenhamn är det stopp på grund av ett signalfel.

– Det har varit en helstökig dag. Strunta i tidtabellen och hoppa på ditt tåg när det börjar rulla igen, säger Jens Listrup, ställföreträdande trafikdirektör på Skånetrafiken.

Störningarna på Södra stambanan orsakar inställda avgångar och förseningar mellan Stockholm och Malmö, Linköping och Västerås och även Östgötapendeln har drabbats av störningarna.

– Det går att köra förbi elfelet, men det blir med reducerad hastighet. Det är bara ett spår som är öppet. Därför blir det en del förseningar, säger Martina Ressner, presskommunikatör på Trafikverket.

Elfelet beräknas inte vara löst före midnatt och förseningarna beräknas pågå under kvällen.

– Har man drabbats av inställda avgångar eller stora förseningar ska man vända sig till sin tågoperatör så kommer de hjälpa till, säger Martina Ressner.

Senare under kvällen inträffade ett signalfel mellan Strångsjö och Simonstorp som påverkar tågtrafiken mellan Linköping och Stockholm. Det felet beräknas vara åtgärdat klockan 04.00 under midsommarafton.

Tidigare under dagen skedde en olycka mellan Malmö och Lund som har påverkat tågtrafiken i Skåne.

Flera störningar i Skåne

Senare under torsdagskvällen drabbades tågtrafiken i Skåne av nya störningar. Ett signalfel på Öresundsbron stoppar tågtrafiken mellan Malmö och Köpenhamn.

– Det var ett signalfel, något indikerade att det var något fel i tunneln under Öresund. Vi stoppade all tågtrafik men kunde inte hitta något fel. Men den kommer att tuffa igång här igen om drygt 45 minuter, säger Jens Listrup.

Tågstopp mellan Kalmar och Göteborg

Även Småland drabbades av tågproblem under torsdagen. Ett elfel inträffade mellan Växjö och Hovmantorp, vilket påverkar trafiken mellan Kalmar–Göteborg, Kalmar–Hyllie.

– Trafiken från Kalmar ska åter vara igång som vanligt igen under morgondagen, säger Fredrik Bäckman, presskommunikatör på Trafikverket.

1 av 3 | Foto: Adam Ihse/TT
Tåg
ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

Trafik

Malmö

Stockholm