Greta Thunberg får Right Livelihood-pris

Publicerad 2019-09-25

Svenska klimatundret Greta Thunberg prisas för att hon ”inspirerar och förstärker politiska krav på brådskande klimatåtgärder”.

”Jag är hedrad, men det är inte jag själv som är vinnaren”, kommenterar 16-åringen motivering till att hon är en av mottagarna av årets Right Livelihood-pris.

Hyllningarna fullkomligt rullar in över Greta Thunberg.

I fredags gav 16-åringens sedvanliga fredagsstrejk för klimatet genklang hos miljoner aktivister världen över – den största globala klimatmanifestationen någonsin, enligt amerikanska Forbes.

Några dagar tidigare mottog hon ett prestigefullt pris av organisationen Amnesty International, och i våras nominerades hon av norska riksdagsledamöter till Nobels fredspris.

”Eko över hela världen”

Nu sällar hon sig till en lista om 178 personer och organisationer som tilldelas Right Livelihood-priset. Priset ges årligen till modiga människor med lösningar på globala problem, enligt den svenska stiftelsens egna ord.

”Thunberg fortsätter att outtröttligt förmedla sitt budskap: acceptera fakta, inse det akuta läget och agera därefter [...]. Hennes raka och kompromisslösa sätt att tala till makthavare har gett eko över hela världen”, står att läsa i juryns motivering, som också hyllar Greta Thunbergs öppenhet kring sin diagnos, Aspergers syndrom.

Greta Thunberg kommenterar nyheten på sitt sedvanligt ödmjuka sätt.

”Jag är djupt tacksam och hedrad, men som alltid när jag får priser så är det inte jag själv som är vinnaren. Jag är en del av en global rörelse av skolbarn, ungdomar och vuxna i alla åldrar som bestämt sig för att skydda vår planet. Jag delar mitt pris med alla dem”, säger hon till Right Livelihood.

Fritt Västsahara

Thunberg får sällskap av tre ytterligare pristagare, som alla presenteras under en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

Aktivisten Aminatou Haidar prisas för sin kamp för fred och självständighet i Västsahara, som annekterades av Marocko 1975. Haidar, som tillhör regionens ursprungsbefolkning sahrawierna, för en ”orubblig ickevåldskamp för självständighet åt Västsaharas folk, trots tortyr och förföljelse”, enligt motiveringen.

Även brasilianske Davi Kopinawa hyllas för sitt arbete för ursprungsfolkens rättigheter. Kopinawa tillhör yanomamifolket, en av de mest talrika folkgrupperna med hemvist i Amazonas regnskogar, och har ”ägnat sitt liv” åt att skydda sitt folks "rättigheter, kultur och landområden i Amazonas" – trots att han utsätts för upprepade dödshot.

Den kinesiska juristen Guo Jianmei får Right Livelihood-priset för att ha hjälpt tusentals kvinnor med kostnadsfri juridisk rådgivning, och för att ha ”pekat på könsdiskrimineringen i det juridiska systemet och bidragit till ökad medvetenhet kring jämställdhet i Kina”.

PODD Så stor är Greta Thunberg i världen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln