Löfven: Vi är förberedda för avtalslös brexit

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2019-10-03

Risken för att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 31 oktober är fortsatt stor.

– Vi har förberett oss så gott det går, säger statsminister Stefan Löfven (S) om beredskapen i svenska företag och myndigheter för en hård brexit.

Timmarna före intervjun med statsministern har den brittiske premiärministern Boris Johnson presenterat ett förhandlingsbud till EU. Detaljerna är fortfarande oklara och varken EU eller statsministern har ännu hunnit analysera om detta kan vara lösningen som förhindrar en avtalslös brexit.

Förhandlingarna har redan pågått i flera år och nu återstår bara ett par veckor tills EU-ledarna möts för toppmöte i Bryssel. Boris Johnson hoppas kunna få med sig en överenskommelse hem därifrån, som parlamentet kan godkänna.

Även de 27 EU-länder som blir kvar vill undvika att Storbritannien kraschar ut ur unionen.

– Vi vill anstränga oss så mycket det går för att hitta en lösning. Man kan inte ge upp i förväg, säger Stefan Löfven.

Över en natt

Under hösten har sannolikheten för en avtalslös brexit ökat, anser Löfven. Men nu återstår att se om britternas senaste förhandlingsförslag kan ändra på det.

Boris Johnson har gång på gång upprepat att han tänker se till att Storbritannien lämnar EU den sista oktober, med eller utan avtal. Vid en hård brexit kommer landet över en natt bli ett icke-EU-land, utan den övergångsperiod som ett avtal skulle innehålla.

Det innebär att tullar ska betalas, passkontroller göras, tillstånd fixas och pappersarbetet kommer att växa. Det mesta kommer att bli krångligare i kontakterna mellan svenska företag och Storbritannien. Det kan handla om stort och smått, från att inte glömma passet till att se till att läkemedel finns att köpa.

– Vi har förberett oss så gott det går. Under lång tid har regeringen diskuterat med Svenskt näringsliv, Företagarna, myndigheter och fackliga organisationer för att se vad vi behöver ha koll på och hur vi kan förbereda oss, till exempel vad gäller läkemedel, säger Löfven.

Just när det gäller läkemedel känner han sig helt trygg att allt kommer att fungera. Och beskeden från olika myndigheter är generellt sett betryggande, tycker Löfven.

Allas ansvar

– Vi har diskuterat på korsen och på tvären, så jag ser ingen stor risk. Men man kan aldrig garantera att det inte dyker upp en fråga som ingen har ställt, säger han.

– Men sist och slutligen är det upp till företagen, stora som små, att göra sin egen analys av hur de kommer att påverkas, till exempel vad gäller tullar. Det måste alla själva göra.

Företagen får förbereda sig på att saker kan ta längre tid och bli dyrare.

– Det klart att det blir kostnader och förseningar, även om jag inte kan kvantifiera det i kronor och tid. Men det kommer att bli ännu värre för Storbritannien, säger han.

Vågar inte sia

Den senaste tiden har det varit många och förvirrande turer i den brittiska politiken. Till exempel har parlamentet röstat igenom en lag för att tvinga regeringen att begära en senareläggning av utträdesdatumet till i början av 2020 om det inte finns något godkänt avtal efter EU-toppmötet. Samtidigt står Boris Johnson fast vid den 31 oktober.

– Det finns uppenbarligen en spänning där och hur det slutar är svårt att sia om. Jag ska låta bli att spekulera om det, säger Löfven.

Skulle den brittiska regeringen be EU om ytterligare en förlängning är Stefan Löfven beredd att ge det, med brasklappen att förutsättningarna måste vara de rätta.