Nyval ett noga kalkylerat drag av Salvini

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-08-09

Matteo Salvinis drag att fälla regeringen var ett taktiskt drag, enligt statsvetare.

I ett slag har inrikesminister Matteo Salvini dragit undan mattan för sitt knackiga regeringssamarbete med Femstjärnerörelsen.

Ett nyval i Italien skulle knappast komma mer lägligt för Legaledaren, som seglar på höga opinionssiffror och gärna duckar ansvar för budgetförhandlingar med EU i oktober, enligt statsvetare.

Det var en svajig allians som föll i torsdags.

I 14 månader lyckades Italiens udda koalitionsregering, som värktes fram efter månader av förhandlingar mellan det främlingsfientliga partiet Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) i fjol, hålla ihop.

Men relationen har präglats av otaliga konflikter och syrliga förolämpningar på sociala medier. Dödsstöten kom tidigare i veckan, då parlamentet röstade om satsningen på ett nytt höghastighetståg mellan italienska Turin och franska Lyon.

Lega, som leds av inrikesminister Matteo Salvini, röstade ja. M5S, med Luigi di Maio i spetsen, röstade nej.

– Vi kan inte mäkta med dessa nej-sägare. Vi behöver ett nytt val, sade Salvini i torsdags enligt Reuters.

Utstuderat

För Matteo Salvini kunde tidpunkten knappast vara bättre.

Stödet för Lega har mer än fördubblats sedan parlamentsvalet i fjol, enligt en opinionsundersökning gjord av Politico den 5 augusti. Samtidigt, likt en gungbräda, har Femstjärnerörelsen tappat nästan hälften av sitt.

Framgången har mycket att göra med personkulten kring Salvini själv, enligt statsvetaren Fabio Cristiano vid Lunds universitet.

– Italienare har en fascination för starka, manliga ledare. Det har tjänat Salvini väl. Hans parti har också tagit beslag på de frågor som bäst mobiliserar folk och anspelar på deras rädslor, som säkerhet och invandring, säger han till TT.

Tidpunkten är också misstänkt lämplig av ett annat skäl.

I oktober måste Italien, som är ett av EU:s mest skuldtyngda länder, presentera 2020 års stadsbudget för EU-kommissionen, enligt Reuters. Unionens hårda regler mot budgetunderskott rimmar illa med Legas löften om skattesänkningar – något som sannolikt skulle tvinga regeringen till eftergifter.

– Ingen vill vara ansvarig för en budget som höjer skatterna och momsen. Det vore en dödsstöt som Salvini gärna svär sig fri från, säger Fabio Cristiano.

Val av allians

Beslutet att upplösa parlamentet och utlysa nyval faller på president Sergio Mattarella. Men regeringen kan också falla genom ett misstroendevotum mot premiärminister Guiseppe Conto i senaten, enligt AFP – något som Matteo Salvini själv utlyste på fredagen.

Enligt Italiens grundlag ska ett utlyst nyval hållas inom 70 dagar. Med ett starkt Lega och en försvagad opposition är det i så fall svårt att tänka sig något annat än en seger för Salvini, säger Fabio Cristiano.

Frågan är i vilken konstellation.

– Det kan gå åt flera håll. Salvini har redan sagt att han inte är rädd för att söka stöd för en egen regering, men han kan också sträcka ut handen till Silvio Berlusconis Heja Italien.

Troligare ändå är en annan allians, som skulle ta det italienska styret ett markant steg åt höger.

Italiens bröder

Det högerextrema, nationalistiska partiet Italiens bröder har runt sex procent i dagens opinionsmätningar, enligt Poiltico. Partiet, som leds av 42-åriga Giorgia Meloni, växte fram ur det postfascistiska Italienska sociala rörelsen (MSI), som grundades på 1940-talet av tidigare allierade till diktatorn Benito Mussolini.

Meloni driver en mycket hård linje mot invandringen, och har bland annat förordat en fysisk blockad i vattnen mellan Libyen och Italien, enligt Financial Times.

– Italiens bröders nationalistiska, postfascistiska rötter skiljer sig från Legas. Men med dagens mått mätt för de i princip samma politik, säger Fabio Cristiano.