Inga spår efter Gert-Inge: Kan vara kidnappad

Släpper ny bild på Volvon – inte fått några livstecken

avJamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Över en vecka har gått sedan Gert-Inge Bertinsson, 70, spårlöst försvann.

Han tros vara kidnappad – och polisen går ut med en ny bild på hans bil i vädjan om hjälp från allmänheten.

– Vi misstänker mer och mer, för varje dag som går, att det är ett brott som inträffat, säger Robert Loeffel på polisen.

Sista spåret efter 70-åriga Gert-Inge Bertinsson är från förra onsdagen när han vid 17-tiden sågs i Markaryd i Småland. Senare samma kväll anmälde hans anhöriga honom som försvunnen.

Polisen anade direkt oråd och inledde en förundersökning om människorov.

Foto: Polisen
Gert–Inge, 70, är försvunnen från Markaryd och sågs senast i onsdags.

En omfattande sökinsats har sedan dess pågått, samtidigt som polisen gått ut med Gert-Inges signalement och efterlyst tips från allmänheten.

Polisen fokuserar främst på den bil som Gert-Inge använde vid försvinnandet, och väljer nu att släppa en ny bild på den ljusbruna Volvon.

Okända personer sågs i liknande bil

Strax innan 70-åringen försvann ska registreringsskyltar från en lastbil i Markaryd ha stulits. Eftermiddagen därefter ska vittnen ha sett registreringsskyltarna på en bil som stämmer överens med Gert-Inges Volvo.

Foto: Polisen
Bilen som polisen efterlyser tips om är en Volvo XC 90, nyare årsmodell, ljusbrun metallic, med registreringsnummer MXO 017.

I det falskskyltade fordonet ska två okända personer ha synts tillsammans med en äldre man, enligt efterlysningen från lastbilsägaren.

– Vi känner till det och har haft med det i vår utredning också, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronobergs län, och fortsätter:

– Det är viktigt att man inte låser sig fast på registreringsnumret då den kan vara ändrad.

Flera frivilligorganisationer har hjälp till i letandet efter 70-åringen. Under onsdagseftermiddagen startade ett nytt sökarbete.

– Missing People och FIKK har jobbat mycket, och vi hade vi ett mobilt poliskontor i Markaryd.

– Samtidigt har polishelikoptern återigen jobbat i området för att följa upp vissa tips och observationer som allmänheten lämnat, och som vi ville kontrollera från luften.

Foto: PEO MÖLLER
På onsdagen gjorde polisen nya sökanden med helikopter efter den försvunne företagaren Gert-Inge Bertinsson, 70, i Markaryd. 

Spåren slutar efter mobilpejling

I samband med Gert-Inges försvinnande pejlade polisen hans mobiltelefon till Markarydsområdet. Men spåren slutar där.

– Vi har koncentrerat våra spaningar initialt inne i Markaryd. Vi pejlade hans telefon natten efter att vi fick anmälan, och den indikerade på att den fanns i ett område från centrala Markaryd och ut på E4. Signalen har dött ut där, och vi har intensivt letat inom det området.

Har ni några livstecken från honom?

– Nej, inga livstecken alls.

Misstankarna om att Gert-Inge är kidnappad har under utredningen förstärkts.

– Vi misstänker mer och mer, för varje dag som går, att det är ett brott som inträffat.

Personer som gjort iakttagelser av Gert-Inge eller hans bil uppmanas ringa 114 14. Vid akut läge ska man ringa 112.

– Vi är väldigt måna om att folk hör av sig om man gjort observationer. Man behöver inte låsa sig just vid Markaryd, om en bil försvinner kan man röra sig i stora ytor, och det är bilen som är jätteintressant för oss att få koll på.

Publicerad: