Snacka om snösmocka

Gävle en belägrad stad efter snökanonen för 21 år sedan

Uppdaterad 2019-12-12 | Publicerad 2019-12-06

När det stilla dalandet av snöflingor förvandlades till en snökanon kom runt 130 cm snö i Gävle på bara ett par dagar. Staden blev belägrad, först drygt en vecka senare tog kaoset slut.

För 21 år sedan drog 1900-talets värsta snöstorm in över Gästrikland.

Gävle blev en belägrad stad.

Det började lite stillsamt med dalande flingor och Gävleborna började hoppas på en efterlängtad vit jul.

De blev mer än bönhörda, en snökanon drog in från Gävlebukten och vräkte ner snö över gästrikarna. På ett par dagar hade snödjupet ökat från en till 131 centimeter.

Gävle blev avskuret från omvärlden, polisen stängde av E4 och de riksvägar som ledde in mot staden.

Bilar, bussar och tåg körde fast i snön. Det enda sättet för privatpersoner att ta sig fram var att pulsa, åka skidor, spark eller snöskoter.

’Arbetsplatser och skolor stängde och på sjukhusen ställdes operationer in, elen försvann i byar runt staden. Färskvaror tog slut i butikerna och bönder tvingades hälla ut mjölk – tankbilarna tog sig inte fram till gårdarna.

Hemtjänsten fick hjälp av räddningstjänstens fyrhjulsdrivna jeep med mat till de gamla. Även bandvagnar från dalaregementet i Falun sattes in, men de flesta i hemtjänsten pulsade själva genom snön för att hjälpa de gamla.

I Sandviken var tioårige Sebastian på väg hem till en kompis, när han skulle hoppa över staketet fastnade han och blev hängande. Bara foten stack upp.

Familjen och grannarna letade efter honom – i sju timmar. Till slut hittades han av en granne.

Först framåt luciadagen kunde Gävleborna pusta ut, kampen mot snön var över. Strax därefter började det snöa igen.