Trafikverket larmar om halka i hela landet

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-11-29

Det är halt på vägarna i nästan hela Sverige. Arkivbild.

Det är halt på vägarna i nästan hela Sverige sedan temperaturerna krupit under fryspunkten.

Trafikanter i Mälardalen och södra Sverige har drabbats hårt av väderomslaget.

– Vägbanorna är kalla och det som har varit blött kommer att frysa på. Det betyder att vi har halka i en stor del av landet, allra längst ner i syd så pendlar temperaturen fortfarande lite över nollan men det är vinter nu, punkt slut, säger Sofia Lindahl på Trafikverkets presstjänst.

På polisens sajt finns rapporter om trafikolyckor i stora delar av landet under hela fredagen, bland annat på riksväg 73 söder om Stockholm. I Sollentuna, norr om Stockholm, frontalkrockade två linjebussar i halt väglag och tolv personer fick föras till sjukhus, dock ingen med livshotande skador.

Många singelolyckor har inträffat i Mälardalen samt i Blekinge, norra Skåne och upp mot det småländska höglandet, enligt Trafikverket. Trots det stora antalet trafikincidenter hade inga dödsolyckor rapporterats ännu vid 19-tiden.

– Halkbekämpning pågår i hela landet. Det handlar om att det saltas på det större vägnätet för att det ska vara farbart. Som bilist ska man anpassa hastigheten därefter och se till att bilen är utrustad med bra däck, säger Lindahl.

Från och med söndag måste alla fordon ha vinterdäck eller likvärdig utrustning fram till slutet av mars, enligt den nya vinterdäckslagen som trädde i kraft i somras, enligt Transportstyrelsen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln