Blåsigt, sexigt, sorgligt – Malmström slutar

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-11-30

EU-parlamentsledamot. EU-minister. EU-kommissionär.

Men från och med nu bara före detta.

– Lite sorgligt är det, säger Cecilia Malmström om avslutet i Bryssel.

Hennes kontorsrum i EU-parlamentet i Strasbourg är kalt och bara tillfälligt. Tiden som kommissionär har avslutats med några sista tal och debatter.

Nu väntar en ny vardag i Göteborg. Familjen har redan flyttat hem och för Malmström byts EU-korridorerna ut mot ett år som gästprofessor på deltid på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

– Det är väldigt lämpligt precis efteråt när man har en massa färsk kunskap i huvudet. Jag har ganska mycket att dela med mig av till studenterna, säger Malmström till TT.

"Har stått pall"

I nästan tio år har hon suttit som Sveriges representant i EU-kommissionen, först som inrikesansvarig och sedan som handelskommissionär.

Vitt skilda jobb, som båda rivit upp känslor. Men på olika sätt.

– Det är klart att man kan känna sig väldigt uppgiven när det är tusentals demonstranter ute mot TTIP (handelsavtalet med USA) utanför fönstret, men det är ju ändå ett handelsavtal. När skeppen sjunker och människor drunknar så är det emotionellt på ett helt annat sätt, säger Malmström som skötte asyl- och säkerhetsfrågor 2010–2014 och därefter har hållit i handeln.

Facit från det sistnämnda är en rad klara avtal, bland annat med Japan och Singapore.

– På det stora hela är jag ändå nöjd över att Europa har lyckats stå stadigt i en tid med protektionism och unilateralism och brott mot internationella handelsregler och konstiga handelskrig både från USA:s och Kinas sida. Europa har stått pall och visat att vi tror på handel. Vi har slutit fler avtal än någon annan i världen, säger Malmström.

Blåsigt och sexigt

Något TTIP blev det dock inte. Det stora USA-avtalet förhandlades flitigt så länge som Barack Obama satt i Vita huset, men lades i frysfacket av efterträdaren Donald Trump.

– Det är klart att det är synd att det inte blev av. Vi har frihandelsavtal med hela världen, men inte med USA. Det är jättekonstigt. Det är vår viktigaste partner, så någon dag kommer det att bli av. Men förutsättningarna finns inte just nu.

Politiskt har handelsfrågorna flera gånger lett till tuff kritik, inte minst från vänster.

– Det har blåst mycket, absolut, ja jösses. Det har inte varit ett lugnt ögonblick, säger Malmström, som ändå också uppskattat den nya uppmärksamhet som handeln har fått.

– Det har blivit sexigt på ett sätt som det inte var för fem år sedan. Det är roligt att jobba med sådant som folk faktiskt bryr sig om, där folk ställer frågor och där också skolungdomar är insatta i grunderna.

Ingen fritös?

Hemresan sätter punkt för en lång tid i Bryssel. Malmström blev EU-parlamentsledamot 1999 och sedan EU-minister från 2006.

Belgiens klassiska nationalrätt – musslor med pommes frites – tar hon ändå bara delvis med sig i bagaget.

– Jag tror att vi har varit det enda hushållet av alla jag känner som inte har en fritös. Jag är inte så förtjust i friterad mat. Men musslor äter jag gärna och det har det blivit mycket här.

Vad hon ska syssla med på längre sikt vet hon ännu inte.

– Jag har inte bestämt mig. Den här tjänsten på universitetet är på ett år och den är på deltid bara. Nu ser jag fram emot att vara lite ledig och få bearbeta allt jag gjort, tänka och strukturera lite grand och sortera mina papper, säger Malmström.

Genom åren har hon flitigt nämnts för allehanda tunga poster hos Liberalerna. Ändå låter hon tveksam till en politisk återkomst.

– Njaej. Jag kan ju inte svära på att jag inte någon gång kommer tillbaka. Man är ju ett politiskt djur. Men jag ser inget politiskt uppdrag eller någon politisk position under överskådlig tid, säger Cecilia Malmström.

Följ ämnen i artikeln