Får 300 000 – behöver inte jobba

Publicerad 2011-11-11

Gamla kommunalrådet Kjell Söderström lever strandliv i Filippinerna: ’För jävligt’

Arbogas gamla kommunalråd Kjell Söderström (S) har dragit till Filippinerna.

Där kan han enligt reglerna kvittera ut 300 000 kronor om året – utan att göra ett smack.

– Det är för jävligt, säger arbetslöse Christos Giourgas från samma stad, som nu är med och betalar för ex-politikerns strandliv.

När S-kommunalrådet Kjell Söderström efter 21 år lämnade politiken 2004 flyttade han till Filippinerna. Sedan dess har han kunnat kvittera ut cirka 300 000 kronor per år i visstidspension, utan någon som helst motprestation.

– Jag försöker fylla mina dagar. Jag hjälper till lite i en dykshop. Ibland är det mycket att göra men för det mesta är det knappt någonting, säger han.

När han som 52-åring hoppade av sitt politiska uppdrag frågade han sin gamla arbetsgivare om jobb, men fick inte det erbjudande han hoppats på.

Men varför går du inte på arbetsförmedlingen och söker ett jobb då?

– Jag valde att göra något annat.

När Kjell inte dyker ”hittar man honom på någon av golfbanorna kring Manila eller i baren tillsammans med de andra instruktörerna”, enligt dykföretagets hemsida.

Vem får betala för ditt val?

– Det är ju det system som vi har i Sverige.

70 miljoner kronor

Reglerna i de flesta kommuner och landsting tillåter politiker att gå i pension vid 50 och sedan kvittera ut visstidspension utan att det ställs några krav på att de söker nya jobb.

Under det första halvåret 2011 har detta kostat landets kommuner och landsting 70 miljoner kronor, enligt en granskning som Sveriges Radio nyligen gjorde.

”Jag byter gärna”

Christos Giourgas, 56, är också från Arboga och betalar därmed via skattsedeln det gamla kommunalrådets solsemester.

– Jag byter gärna med Kjell, säger han.

Christos kom till Sverige 1988 och hamnade i Arboga, jobbade de första 15 åren som mekaniker på olika verkstäder. Men så kom diskbråcket.

– Det gick inte att jobba i verkstad då så jag öppnade restaurang, spelbutik och kiosk i stället.

Men verksamheten gick dåligt, han sålde sitt företag och vidareutbildade sig till kock. Sedan några månader är han precis som Kjell Söderström – arbetslös. Skillnaden är att Christos söker jobb för fullt.

– Jag har ett krav på mig från arbetsförmedlingen att visa varje månad hur många jobb jag sökt. Men det är ganska svårt eftersom jag är 56 år och dessutom inte har något körkort, säger han.

När Sveriges kommuner och landsting (SKL) i går avslutade sin kongress i Norrköping diskuterades skärpta regler för politikerpensioner.

Får pengar i sex år

– Det kan inte gälla exakt samma regler för politiker som för andra. När du tar ett förtroendeuppdrag kan det innebära att du får lämna ett civilt jobb. Men samtidigt ska arbetslinjen gälla för alla, säger Ingela Gardner Sundström (M), ordförande för SKL:s förhandlingsavdelning.

I dag är Kjell Söderström 59 år och kan enligt reglerna fortsätta kvittera ut sin pension i sex år till. Då har han kostat Arbogaborna närmare fyra miljoner kronor.

Arbetslöse Christos Giourgas

Namn: Christos Giourgas.

Ålder: 56.

Yrke: Före detta mekaniker och kock.

Bor: Arboga.

Arbetslös sedan: September.

Inkomst: Cirka 9 800 kronor i månaden i ersättning från a-kassan.

Motprestation: Christos måste varje månad redovisa hur många jobb han sökt på Arbetsförmedlingen. Om hans handläggare anser att han ligger på latsidan kan ersättningen ryka. Han måste genast ta ett anvisat jobb om något erbjuds och det gäller arbeten i hela landet. A-kassan tar slut efter ett år.

Hur klarar du dig på ersättningen?

– Jag går till exempel nästan aldrig ut och roar mig, pengarna räcker till hyra och till mat.

Vad tycker du om att du är med och betalar för Kjell Söderströms strandliv i Filippinerna?

– Det är skandal faktiskt, ändrar de inte reglerna utan fortsätter så här så blir det som i mitt gamla hemland Grekland.

Lyxpensionären Kjell Söderström

Namn: Kjell Söderström.

Ålder: 59.

Yrke: Teletekniker och före detta kommunalråd i Arboga, numera dykinstruktör ibland.

Bor: Filippinerna.

Arbetslös sedan: Lämnade på egen begäran sitt politiska uppdrag 2004.

Inkomst: Cirka 300 000 kronor per år i pension från kommunen.

Motprestation: Ingen. Om han tjänar egna pengar så räknas de av från pensionen men han har inga krav på sig att söka något jobb. Kjell menar att han jobbar så lite på Filippinerna att det inte märks. Visstidspensionen gäller tills han blir 65 och får vanlig pension.

Är det rimligt att du ska ha 300 000 och inte göra någonting?

– Jag gör ju en del. Men den inkomst jag har är så liten att den inte påverkar pensionen för jag är i ett land där lönerna är så väldigt låga.

Tycker du att väljarna ska betala din pension fast du egentligen inte är pensionär?

– Det är ju det regelsystem som vi har.