Ikea vann mot flicka med kromosomfel

Publicerad 2012-03-07

Filippa Nordin med mamma Annica.

Femåriga Filippa Nordin nekades leka i Ikeas bollhav på grund av ett kromosomfel.

I dag fick familjen avslag i domstol efter en långdragen tvist mot möbelkedjan.

– Det är tungt och känns helt obegripligt, säger mamma Annica Nordin.

Nu överväger familjen att överklaga domen.

– Jag ger mig inte, för detta är helt fel. Nu ska vi sätta oss ner och läsa hela domen och undersöka hur vi kan gå vidare, säger hon.

Familjens juridiska ombud, Byrån för lika rättigheter, ska nu betala 1 205 kronor i rättegångskostnader till Ikea. Men det är långt ifrån vad möbeljätten yrkat på: 50 000 kronor.

Ovanligt kromosomfel

Det var för snart tre år sedan som familjen Nordin från Bjärred besökte Ikea utanför Malmö. Femåriga dottern Filippa Nordin har ett ovanligt kromosomfel och hade precis återhämtat sig från en ryggoperation. Hennes högsta önskan var att få leka i bollhavet.

Men vid lekavdelningen blev det stopp. Personalen vägrade släppa in Filippa - av säkerhetsskäl.

– Jag har aldrig blivit så kränkt. Alla andra barn var välkomna, men inte mitt barn, sa Annica Nordin till Sydsvenskan efter Ikeabesöket.

Storebror var för gammal

För att lösa situationen föreslog Annica Nordin att Filippas nioårige storebror skulle följa med in i bollhavet. Men storebror var för gammal - bollhavet är bara till för 3-7-åringar. Mamman föreslog då att hon själv skulle följa med in i bollhavet, men där blev det också stopp. Då skulle ju storebror bli kvar ensam utanför, ska personalen ha sagt.

På plats erbjöds familjen tre lunchkuponger som plåster på såren. När familjen tog fallet till domstol erbjöd företaget 20 000 kronor som ersättning. Men familjen vägrade att acceptera Ikeas erbjudande.

"Erbjöd alternativ"

Ikea har under hela processen hävdat att företaget gjort rätt.

– Vi erbjöd alternativ som mamman valde att avstå ifrån, säger Hans Gårlin, kundrelationschef på Ikea.

Familjen Nordin anmälde först fallet till Diskrimineringombudsmannen. Men DO lade ner fallet eftersom ord stod mot ord. Därefter tog Byrån för lika rättigheter fallet till tingsrätten.