Här är Breiviks Liberiakontakt

Publicerad 2012-06-01

Vem är Alpha Kallon?

Frågan har gäckat rättsförhandlingarna i Oslo.

I går träffade VG mannen som säger sig vara Breiviks Liberiakontakt – i USA.

Alpha Kallon Känner igen Breivik, som han träffade i Liberia 2002.

När polisen synade Anders Behring Breiviks liv i sömmarna efter terrordådet den 22 juli blev det snabbt tydligt att han nio år tidigare varit i Liberia.

Under en vecka befann sig terroristen i landets huvudstad, Monrovia, i april 2002.

”Träffade krigsförbrytare”

Enligt egna uppgifter träffade han där en serbisk krigsförbrytare. Mötet ska ha varit en förutsättning för att Breivik senare samma år skulle få delta i ett styrelsemöte för det påstådda nätverket Knights Templar i London.

Breivik hävdar också att han bara ville ge sken av att han var där med anledning av diamantaffärer – inte at han blev lurad på pengar som åklagarna hävdar.

Månaden efter besöket satte Breivik in cirka 48 000 kronor på ett liberiskt bankkonto, som tillhörde en man vid namn ”Alpha Kallon”.

”Minns honom väl”

Norsk polis har inte lyckats få tag på mannen, trots idoga försök.

Men igår hittades han – av den norska tidningen VG. Tidningen träffade 41-åringen i Brooklyn Park, i amerikanska delstaten Minnesota.

– Ja, det är han! Det är mannen jag mötte i Liberia. jag minns honom mycket väl, säger Alpha Kallon när VG visar bilder på Anders Behring Breivik.

Tittade på diamanter

Alpha Kallon berättar att han och en kamrat fick jobb som ”fixare” åt Breivik. De körde honom runt i huvudstaden och ordnade kontakter med olika diamanthandlare.

– Han ville titta på diamanter, rengjorda diamanter, och ta bilder av dem. Sedan skulle han åka tillbaka till Norge och lägga in en stororder.

”Tyckte om honom”

Alpha Kallon säger att pengarna delvis skulle gå till hans kamrat, som vid det här tillfället inte hade ett eget bankkonto, samt att det även var betalning för bilhyra. Liberianen säger att han inte hade en aning om Breiviks terrordåd förrän VG berättade om det.

– Jag såg inte ett enda tecken till barbariska intentioner när jag umgicks med honom. Han var så ung, jag kan inte förstå att han har gjort det här, jag tyckte om honom, säger Alpha Kallon.

Rättegången inleds klockan 09.00 och Aftonbladet rapporterar direkt.