28-åringen inför rätta för fotbollsdöd

Publicerad 2014-05-19

HELSINGBORG. Ett stort antal anhöriga till den 28-årige misstänkte mannen fanns på plats när rättegången om bråket inför den allsvenska fotbollspremiären inleddes i dag. 28-åringen är åtalad för misshandel och  vållande till annans död.

Under den tre dagar långa rättegången ska Helsingborgs tingsrätt avgöra om det var 28-åringens knytnävslag som var orsaken till att den 43-årige  Djurgårdssupportern dog.

Enligt åklagaren är den misstänkte 28-åringen medlem i en så kallad fotbollsfirma som sympatiserar med Helsingborgs IF. Hon lyfter även fram att 28-åringen tränat kampsport och att motivet för att slå 43-åringen var att han var Djurgårdssupporter.

– Han kan och vill slåss, säger Eleonora Johansson.

Redan på lördagen var det oroligt i Helsingborg sedan Djurgårdssupportrar förstört och misshandlat personer på en restaurang i Helsingborg. I en statusuppdatering på sin Facebooksida ska 28-åringen på söndagen ha skrivit: "Fri jakt idag. Idag ska det smällas".

Erkänner slag

Rättsläkare Sixten Persson har i ett utlåtande förklarat att mannens dödsorsak inte gått att fastställa men har i ett senare mejl till åklagare Eleonora Johansson sagt att mannen sannolikt inte hade avlidit om han inte utsatts för våld.

Både åklagaren och försvararen har kallat rättsläkaren som vittne. Advokat Stefan Rosell menar att det är bevisat att det inte finns något samband mellan slaget och dödsfallet.

28-åringen har i förhör erkänt att han slog  ett knytnävslag i ansiktet på 43-åringen när de var på väg till den allsvenska premiärmatchen mellan Helsingborg och Djurgården.

– Det var en reflexrörelse när han tog tag i min jacka, säger han.

”Helt oprovocerat”

Han såg mannen falla men gick bara vidare för att se matchen på Olympia.

Det finns flera vittnen till slaget men inga som sett mannen ta tag i 28-åringens jacka. Det är också oklart om männen ”tjafsade” med varandra innan slaget.

– Jag anser att våldet var helt oprovocerat, säger Eleonora Johansson som åtalat 28-åringen för misshandel och vållande till annans död.

– Mannen fälldes med ett hårt knytnävsslag i ansiktet, han föll och slog huvudet i stenbeläggningen. En timme senare var han död. Man måste se orsakssambandet i detta.

43-åringen hade sin bror med sig vid tillfället. Han kommer också att höras under rättegången.

Rättsläkare ska höras

Rättsläkaren har kallats till rättegången av både åklagare och försvaret, och han kommer att höras på onsdag under den sista förhandlingsdagen. Hans utredning tyder på att bidragande orsaker till att 43-åringen avled var hjärtbesvär, övervikt och alkoholpåverkan. I vilken grad våldet mot huvudet har bidragit till dödsorsaken är oklart.

Samtidigt svarade rättsläkaren, när åklagaren mejlade kompletterande frågor, att det föreligger ett "otvetydigt samband i tid mellan våldet mot huvudet och dödsfallet. Det är därför mycket sannolikt att detta våld på något sätt har varit av betydelse för dödsfallet".

Anhöriga i rätten

Mannen hade fyra barn. De och övriga anhöriga har advokat Thomas Bodström som målsägarbiträde. Han ska föra familjens talan i rättegången och har begärt att 28-åringen ska betala drygt en halv miljon kronor till de anhöriga om han fälls.

Ett 20-tal anhöriga till den misstänkte 28-åringen var närvarande när rättegången inleddes i morse. Själv satt han med en luva uppdragen och tittade inte på sina släktingar och vänner.

Nio av den döde mannens anhöriga, däribland föräldrar, sambo, barn och syskon begär vardera 50 000 kronor i skadestånd.

Hans försvarare förklarade inledningsvis att 28-åringen inte anser sig ha begått något brott.

– Han delade ut ett slag och det gjorde han i nödvärn. Han anser sig inte heller ha vållat mannens död.

Besöka brottsplatsen

Under dagen kommer rätten bland annat att besöka platsen där slaget utdelades och 43-åringen föll. 28-åringen kommer inte vara med på platsen.

– Jag tillåter inte det. Jag utsätter inte honom för det, säger 28-åringen advokat, Stefan  Rosell, till Aftonbladets reporter.