Birgitta Ohlsson (FP): En felaktig väg

Publicerad 2014-10-30

Birgitta Ohlsson (FP) tycker att det är fel av Sverige att gå före genom att erkänna staten Palestina.

– Det här erkännandet lär inte få fredsprocessen att trava snabbare, säger hon.

Vid morgonens regeringssammanträde fattade regeringen beslut om att erkänna staten Palestina.

Birgitta Ohlsson, Folkpartiets utrikestalesperson, tror inte att det här beslutet gör fredsprocessen mellan Israel och Palestina lättare.

– Det här erkännandet lär inte få fredsprocessen att trava snabbare.

– Det måste finnas två stater som respekterar ingångna fredsavtal och tar avstånd från våld, och det gör inte det i dag.

"Stor dag för Hamas"

Gunnar Hökmark (M), EU-parlamentariker, är även han starkt kritisk till beslutet.

– Löfven och Wallström har devalverat svensk utrikespolitik och våra möjligheter att bidra till fred i Mellersta Östern, säger han i ett pressmeddelande.

Han menar att erkännandet minskar europeiskt och amerikanskt inflytande i fredsprocessen och i regionen.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson skriver såhär på Twitter om dagens beslut:

"Löfvens samarbetsregering väljer konfrontation även i utrikespolitiken. Villkorslösa erkännandet av palestinsk stat en provokation. Löfvens 38-procentsregering ansluter sig till Kina, Ryssland, Iran, Kuba och Nordkorea m erkännandet av palestinsk stat. Stor dag för Hamas."

Även SD:s riksdagsledamot Linus Bylund är starkt kritisk till beslutet att erkänna Palestina:

"Svag minoritetsregering gör alltså oåterkalleligt ställningstagande å hela folkets vägnar. Man tror knappt det är sant. Så fegt och nedrigt.", skriver han på Twitter.

Centerpartiet är sedan 2012 för ett erkännande av Palestina, men är sedan tidigare kritisk till hur regeringen har skött processen.

"År av envist arbete"

Flera av Vänsterpartiets representanter visar däremot sin glädje i dag. På sin Facebooksida säger partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde att han kommer minnas den här dagen med stolthet.

– Ett erkännande skickar en tydlig signal av hopp till de palestinier som lever i skuggan av muren, som får sina liv sönderslagna av blockaden av Gaza och som dagligen trakasseras i check-points, säger han i ett pressmeddelande.