Senaten tar helg – nedstängning över jul

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2018-12-22

President Donald Trump vid underskriften av en annan lag i Vita huset på fredagen.

Intensiva förhandlingar gav inget resultat – delar av den amerikanska statsapparaten tycks förbli nedstängda över hela julhelgen.

Vita huset upprepar att president Trump står fast vid sitt murkrav.

Senaten tar helg efter en kort men intensiv lördag. Nästa schemalagda samling är först efter julhelgen, på torsdag.

Förhandlingarna mellan partierna fortsätter för att de myndigheter som delvis tvingats stänga ned sin verksamhet ska få säkrad finansiering. Både Demokraternas gruppledare i senaten, Mitch McConnell, och vicepresidenten Mike Pence konstaterar bekräftar pågående samtal.

Vita huset säger att nedstängningen kan gälla i ännu ett par dagar, kanske ännu längre, men att man förväntar sig att nästa förslag innehåller pengar till en mur mot Mexiko.

Anställda skickas hem

Vid midnatt Washingtontid (sex på lördagsmorgonen svensk tid) löpte tidsfristen ut för att säkerställa de federala myndigheternas finansiering. Det innebär att en fjärdedel av den federala förvaltningen saknar pengar och att tusentals anställda skickas hem.

Budgetförslagen har under de senaste dagarna bollats mellan senaten och representanthuset, oeniga in i det sista. Stötestenen har varit Trumps vägran att godkänna en förlängning av budgeten fram till februari om inte finansieringen av barriärer mot Mexiko finns med.

På fredagen röstade senaten som väntat ner representanthusets Trumpanpassade förslag som innehöll motsvarande över 50 miljarder svenska kronor till förstärkningar av gränsen.

Skyller på Demokraterna

President Trump skyller nedstängningen på Demokraterna och i en video som publicerats på presidentens Twitterkonto säger han att han inte kommer att kompromissa om murfinansieringen.

– Det kommer att bli en nedstängning, det finns inget vi kan göra åt det (…) kalla det Demokraternas nedstängning, kalla det vad ni vill.

Trump säger också att han hoppas att nedstängningen blir kortvarig, samtidigt som han hotat med att den kan vara länge. Frågan är nu om han är villig att kompromissa i en av sina kärnfrågor.

– Trump vill införa sina vallöften och sätta press på kongressen. Det är ett sätt för honom att visa handlingskraft och visa att han inte ger med sig i ett av sina viktigaste vallöften, säger Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad, till TT.

Sista chansen

Den 3 januari tar en demokratisk majoritet över i representanthuset vilket sätter ytterligare press på Trump.

– Alla lagar och policyer han vill ha igenom försvåras efter årsskiftet, så det är klart att han vill ha igenom detta nu. Han har å ena sidan signalerat (att han inte vill vika sig om muren) i denna fråga och är beredd att låsa budgetprocessen med alla medel. Samtidigt har han signalerat att han vill samarbeta med Demokraterna, men det beror också på hur mycket han är villig att ge dem, säger Stranne.

De nedstängda myndigheterna kan åter fungera som vanligt så fort kongressen enats om en budget. Ledamöter har fått veta att de ska varslas 24 timmar innan det är dags för nästa budgetomröstning.

Några av de myndigheter som berörs är de som hanterar inrikes säkerhet, brottsbekämpning, skatteinsamling och transport.

"Alla förlorar"

– Alla förlorar på den här typen av låsningar. Och alla är egentligen överens om att man måste göra något åt den illegala invandringen och också åt alla de invandrare som bidrar till USA:s ekonomi men riskerar att utvisas. Muren är en symbolfråga och det som sker nu är att man inte når en lösning på hur man ska hantera frågan, säger Frida Stranne.

Ett kompromissförslag som diskuterats enligt The New York Times är att anslå mellan 1,6 och 2,5 miljarder dollar till stärkt gränssäkerhet. Men förslaget har till synes fått tummen ned av Republikanerna.

I videon på Trumps twitterkonto som publicerades sent på fredagen tycks dock presidenten öppna för att moderera sin position något. Trump kräver "hög säkerhet vid gränsen genom en mur, ett stängsel eller vad man nu vill kalla det – men vi behöver en bra barriär".