Triangelbyte ska ge Jimmy en frisk njure

TT

Publicerad 2018-12-09

Jimmy Kring är sjuk och är i stort behov av en ny njure. Hans fru, Eleanore Kring, är villig att donera en av sina. Hennes njure passar dock inte Jimmy. Men tack vare ett nytt njurbytesprogram hoppas de att det ska gå vägen i alla fall.

Jimmy Kring väntar på en ny njure. Detta trots att hans fru Eleanore – eller Ella som hon kallas – är villig att donera sin ena njure.

– Vi passar inte med varandra. Jimmy skulle stöta bort min njure om han skulle få en av mig, säger Ella Kring.

Det var för åtta år sedan som Jimmy Kring drabbades av en inflammatorisk sjukdom, IgA-nefrit, i njurarna. Tre år senare fick han en ny njure av sin mamma. Men även den blev inflammerad, varför han nu väntar på ytterligare ett organ. Under tiden måste han genomgå dialys, 7–8 timmar varannan natt.

– Det är väldigt tröttsamt. Dels gör sjukdomen i sig att du blir trött, men även dialysen eftersom jag vaknar ganska ofta under dessa nätter. Jag har aldrig stannat hemma från jobbet på grund av det, men Ella drar ett större lass hemma, säger han.

Triangelbyte

Väntetiden på en ny njure, fick de veta, är mellan 1,5 och 2 år i den "vanliga" organkön. Men med lite tur kan den bli betydligt kortare än så. Sedan en tid tillbaka ingår nämligen både Jimmy och Ella i ett helt nytt njurbytesprogram där samtliga deltagare består av par som inte är medicinskt kompatibla med varandra.

Tanken med programmet är att göra ett slags triangelbyte, fast med njurar. Såtillvida att donatorn i par A ger sin njure till mottagaren i par B, i stället för A, medan donator B ger sin till mottagare C och att donator C ger sin till A.

– På så sätt får alla varsin njure, trots att de inom respektive par inte passar med varandra, säger Lars Wennberg, överläkare på transplantationsprogrammet på Karolinska universitetssjukhuset.

Hittills ingår cirka 15 par i programmet och nyligen genomfördes det första "triangelbytet" då tre för varandra anonyma donatorer gav varsin njure till tre anonyma mottagare på två olika sjukhus.

För att inte någon ska "dra sig ur" i sista stund sker operationerna mer eller mindre samtidigt.

Samtidigt

I praktiken kommer alltså Ella Kring att ge bort sin ena njure till en helt okänd människa.

– Det känns inte alls konstigt. Psykiskt är det samma sak som om jag skulle ge den till Jimmy, och så är det ju på sätt och vis, eftersom min donation resulterar i att Jimmy får en ny njure, säger Ella Kring.

Jimmy tycker det är bra att operationerna sker samtidigt.

– På så sätt blir ingen blåst på konfekten för det vore ju väldigt tråkigt, säger han.

Jimmy Kring tycker att det är viktigt att prata om sin sjukdom, så att folk lär sig och förstår de njursjukas situation.

– Det här är en dold folksjukdom. Trots det vet många knappt var njurarna sitter i kroppen, än mindre vad de gör eller hur viktiga de är.