Hemlös kvinna fick tält av socialtjänsten: “Förnedrande och taskigt”

Publicerad 2018-11-26

Kvinnan var bostadslös efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff och vände sig då till socialtjänsten för hjälp.

En 28-årig kvinna som haft allvarliga problem med missbruk och kriminalitet hade avtjänat sitt fängelsestraff och blivit drogfri. När hon kom ut från fängelset erbjöds hon en bostad – i form av ett tält.

– Det var fruktansvärt, säger kvinnan till P4 Kalmar.

Kvinnan som är från Mörbylånga kommun i Kalmar, har haft allvarlig missbruksproblematik och suttit i fängelse. När hon kom ut ur efter avtjänat straff i somras var hon bostadslös och vände sig då till socialtjänsten för hjälp. Då erbjöds hon ett tält, rapporterar P4 Kalmar Sveriges Radio.

– Det kändes förnedrande och väldigt taskigt. När man hållit sig drogfri och kommer ut från fängelset är man ganska rädd, säger “Sandra” som egentligen heter något annat, till P4 Kalmar.

Sandra, som varit i kontakt med socialtjänsten i Mörbylånga större delen av sitt liv, är kritisk till hur de såg tältet som en lämplig lösning för en person som haft en lång tids allvarligt missbruk och kriminalitet. De senaste åren har hennes problematik varit så grav att hon varit nära att dö.

– Det var fruktansvärt. Det jag känner är att de vet min historia och de vet hur mitt mönster har sett ut. Man får en känsla av att man inte är värd någonting, säger hon till kanalen.

Lösningen används “ytterst sällan”

I ett mejl till P4 Kalmar skriver Malin Furberg, myndighetschef vid socialtjänsten i Mörbylånga kommun, bland annat att "socialtjänsten har inte ett generellt ansvar att ordna boende till bostadslösa" men att man valde tältlösningen efter att ha tagit hänsyn till den enskildes behov utifrån skälig levnadsstandard. Hon skriver även att man väljer lösningen med tält "ytterst sällan".

Sandras mamma har upprättat en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg med kritik mot missbruksvården i Mörbylånga.

IVO ska fatta beslut i ärendet innan årsskiftet. Dock gäller inte kritiken tältlösningen, eftersom anmälan skickades in innan den blev aktuell.