Tefatet var två skedar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-24

Känd ufobild – en bluff

Ufobilderna chockade världen när de kom 1958.

Sedan dess har bluffanklagelserna duggat tätt.

Först nu kommer sanningen: Tefatet var bara två hoplagda skedar.

Förfalskning Bilden som togs för 52 år sedan ska enligt en vän till fotografen Almiro Baruna, vara fejk.

Avslöjandet kom i ett brasilianskt tv-program i förrgår kväll när en vän till proffsfotografen Almiro Baruna – som tog de spektakulära bilderna för 52 år sedan – tog bladet från munnen.

Det skriver journalisten och ufoexperten Clas Svahn i sin blogg på dn.se.

”Skrattade mycket”

Enligt den tidigare versionen ska fotografen ha befunnit sig på ett fartyg utanför ön Trindade vid Brasiliens kust när ett tefatsliknande föremål plötsligt dök upp. Bilderna undersöktes sedan av Brasiliens flotta och ansågs vara äkta. Andra var inte lika säkra och det amerikanska flygvapnets ufoprojekt Blue book avfärdade fotografen som en bluffmakare.

I förrgår kom så avslöjandet där fotografens vän, Emilia Bittencourt, berättade att Barauna själv erkänt att han hade förfalskat bilderna. Han hade helt enkelt ”tagit två skedar och satt ihop dem för att göra ett improviserat rymdskepp med sitt eget kylskåp som bakgrund. Han var inte dum. Han skrattade mycket”, säger vännen enligt DN.

Arkivet stängt för alltid

Men sista ordet är inte sagt i denna historia. Redan nu finns påståenden om att de nya uppgifterna inte stämmer. Men hur det verkligen ligger till lär man aldrig få reda på. Barauna är död och hans digra bildarkiv är stängt för alltid.

Här ska fotografen ha tagit
”ufobilden”