Grekerna tokköper bitcoins

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2015-06-30

När de fysiska bankerna slår igen portarna rusar grekerna till elektroniska valutan bitcoin skriver CNN.

Grekerna vänder euron ryggen och hoppas att digitala valutan bitcoin ska ge bättre lycka.

Bitcoinhandeln från Grekland har skjutit i höjden med 79 procent de senaste veckorna jämfört med en normal tioveckorsperiod på sajten Bitstamp som hjälper kunder att byta till sig bitcoins. Bitstamp är världens tredje största digitala bitcoinväxlare. Det skriver CNN.

Rear bitcoins till greker

Även bitcoinsajter i Kina och Polen har märkt en starkt ökad ström av valutaväxlare från Grekland. Polska Bitcurex ska till och med ha börjat vända sig direkt till grekiska kunder med erbjudandet att byta i tre månader gratis och uppmaningen "No fees for Greece!".

I Grekland kan den elektroniska valutan köpas online eftersom internetbankerna fortfarande är öppna. Annars finns det bara en enda uttagsbankomat i Grekland, i en bokhandel i Aten, skriver CNN.

Bitcoins går att använda som valuta i Europa, men det är inte särskilt utbrett. Enligt Bitcoinmaps finns det mindre än ett dussin ställen som tar emot bitcoins som betalning i Grekland. En liten restaurang, en kirurg och en yacht-uthyrnings-företag bland annat.

Demonstrationer väntas

Den 5 juli hålls en folkomröstning om Grekland ska hålla kraven från sina långivarna. Efter beslutet om folkomröstning började grekerna plocka ut pengar från sina bankkonton och vissa kontor i Aten tömdes på kontanter skriver svenska UD. Den 28 juni beslutades därför att uttagen ska kontrolleras och bankerna hålls preliminärt stängda till den 7 juli.

Idag är sista dagen för Grekland att betala tillbaka sina kvarvarande lån från stödpaketet. Oroligheter och demonstrationer väntas i Aten.

Enligt TT överväger Greklands premiärminister Alexis Tsipras att acceptera sista-minutenförslaget från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att lösa krisen, uppger källor till grekiska tidningen Kathimerini.

Följ ämnen i artikeln