LO:s plan för att sätta press på Löfven under mandatperioden

Publicerad 2015-04-20

Stefan Löfven pressas av LO om jobben.

Nu sätter LO press på statsminister Stefan Löfven om jobben.

Facket kräver att regeringen ökar investeringstaken, överväger skattehöjningar och tar fram en färdplan om hur målet om lägst arbetslöshet i EU till 2020 ska nås.

– Annars är vi rädda för att man inte når målet, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Inför valet i höstas tog sig LO en friare roll gentemot Socialdemokraterna. Man drev en facklig valkampanj där man lyfte fram sina huvudfrågor. Men man hade samtidigt som övergripande mål att det skulle bli en S-styrd regering efter valet. Men trots att Stefan Löfven (S) nu är statsminister och har installerat sig på Rosenbad är facket inte nöjda.

I dagarna har en enig LO-styrelse fattat beslut om vilka frågor man ska driva politiskt fram till valet 2018. Kraven man har på regeringen härrör från de frågorna man drev i valrörelsen: minskad arbetslöshet, förstärkt sjukförsäkring och a-kassa, satsningar på arbetsmiljön och begränsning av visstidsanställningar. 

– Det här är ett sätt att konkretisera de kraven som LO-medlemmarna har ännu tydligare. Så att vi kan följa upp och mäta dem. Vårt mål är att vi fram till 2018 ska ha fått igenom förhoppningsvis alla de här politiska kraven, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Kräver åtgärder kring jobben

Det absolut viktigaste fackliga kravet är att regeringen gör allt de kan i kampen mot arbetslösheten. LO står bakom regeringens mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till år 2020.

Enligt Baudin så är regeringens inriktning i vårbudgeten bra. Men om målet, som han kallar "bra men tufft" ska nås, krävs mer. LO kräver nu att regeringen ökar investeringstaken och tar fram en färdplan om hur målet ska nås.

– Annars är vi rädda för att man inte når målet om lägsta arbetslöshet i EU. Det gäller att fortsätta i den inriktning som budgeten hade, men med mer offensiva investeringar. Framme vid nästa val måste man vara en bra bit på vägen mot målet om lägst arbetslöshet.

Facket kräver att minst 75 000 nya bostäder ska byggas i snitt varje år, investeringar i infrastruktur samt att 30 000 nya tjänster skapas inom äldreomsorgen.

”Måste överväga skattehöjningar”

För att finansiera det hela vill man se en mer expansiv finanspolitik.

– Det behövs också satsningar i skola och det kostar också. Dels måste man öka på investeringsgraden men också se hur man kan låna för att investera men också överväga skattehöjningar för att stärka skolan och välfärden, säger Tobias Baudin.

En av de frågor som Stefan Löfven drev hårdast i valrörelsen var den om en 90-dagars-garanti för unga arbetslösa. Inom tre månader skulle de erbjudas jobb, skola eller utbildning. Men eftersom regeringens budget föll i höstas har satsningen inte sjösatts fullt ut ännu.

– 90-dagar-garantin var ett av de största vallöftena som man hade, som vi i LO också står bakom. Det krävs en helrenovering av Arbetsförmedlingens roll men också ordentliga satsningar på arbetsmarknadspolitik.

Flera av de krav som LO-styrelsen nu lägger fram har regeringen redan sagt att de ska genomföra. Det handlar bland annat om höjt tak i a-kassan och en slopad bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. Men ännu har regeringen inte sagt när taket i sjukförsäkringen ska höjas.

– Det fanns med i regeringsförklaringen att taket ska höjas till 10 prisbasbelopp. Det uppfattar vi som ett löfte och därför är det viktigt att det arbetet kommer igång, säger Baudin.

LO menar att man accepterar att taket höjs i flera steg.

– Hur reformtakten ska ske måste vi överlåta till regeringen. Men tio prisbasbelopp ska nås innan nästa val.