Äldre bestulen på en halv miljon av hemtjänsten: ”Det är fruktansvärt”

Publicerad 2018-07-31

När banken såg att ett fyrtiotal transaktioner hade gjorts från vårdtagarens konto till en anställd inom hemtjänsten slog de larm.

Nu är den anställde misstänkt för att ha stulit närmre en halv miljon kronor från vårdtagaren.

Det var i juli som banken kontakta enhetschefen i Tierps kommun. Anledningen var att de upptäckt ett fyrtiotal transaktioner från en vårdtagares konto till en anställd inom hemtjänsten, vilket Arbetarbladet rapporterat om.

Vårdtagaren har i och med händelsen berättat om sitt förtroende för den anställda inom hemtjänsten. Hen har låtit personen hjälpa till med flera sysslor utanför ordinarie arbetstid, bland annat har hemtjänstpersonalen hjälpt till att betala räkningar.

Kommunen anmäler händelsen

Kommunen har nu gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är ett helt oacceptabelt beteende. Det är fruktansvärt det som har inträffat. Jag trodde först inte att det var sant, jag trodde inte att man kunde göra så, säger Helena Carlsson, verksamhetschef för vård och omsorg i Tierps kommun till Arbetarbladet.

Enligt enhetschefen finns det tydlig rutiner om att anställda inom hemtjänsten inte får hjälpa till med vårdtagares privatekonomi.

– Det är väldigt vanligt att de äldre tyr sig till de anställda och ger gåvor eller vill ha extrahjälp, därför har vi våra rutiner. De hade upprättat en personlig relation och då kanske man går över gränser, säger Helena Carlsson till tidningen och fortsätter:

– Vi har gått igenom rutinerna med medarbetarna igen. Även om man hört det förut kanske man inte minns, då är det viktigt att man uppdaterar kunskapen.

Den misstänkta storstölden utreds nu av polisen.

Följ ämnen i artikeln