Oväntad förtroendeökning för Busch Thor i ny Aftonbladet/Inizio

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-08-27

Förtroendet för Ebba Busch Thor stiger oväntat i Aftonbladet/Inizios senaste undersökning.

Samtidigt är allianskollegan Annie Lööf den enda som förlorar i förtroende – i slutspurten av en valrörelse där partiföreträdarna ser ut att spela en större roll än någonsin.

I kväll får de chansen att slåss om populariteten bland väljarna i Aftonbladets partiledardebatt.

Sedan i mars har förtroendet för Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor ökat stadigt. Så också i Aftonbladet/Inizios senaste undersökning av förtroendet för partiföreträdarna, där hon spurtar med fyra procentenheter.

– Kanske gör Ebba Busch Thor en Lööf och taktar uppåt i valspurtens slutskede som Annie Lööf gjorde i förra valet, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Och trots att Lööf fortsätter vara partiledaren med högst förtroende över blockgränsen är hon den enda företrädaren som förlorar förtroende bland samtliga väljare i senaste mätningen.

Tillsammans med Jonas Sjöstedt är Busch Thor den som ökar mest i förtroende, jämfört med förra mätningen i början av augusti. Något som verkar bli allt viktigare för resultatet på valdagen.

– Jag skulle tro att en eftervalsanalys kommer att visa att partiledarna spelar större roll än tidigare för ett valresultat, säger Karin Nelsson.

Och i kväll får de möjligheten att öka, eller sänka, det viktiga förtroendet i Aftonbladets partiledardebatt.

Ulf Kristersson, Moderaterna.

Ulf Kristersson (M): 41 % (oförändrat)

Ulf Kristersson fortsätter leda förtroendeligan både totalt och bland männen, där så många som 47 procent uppger att de har starkt eller mycket starkt förtroende för honom.

Även bland personer under 30 år är han den stora förtroendevinnaren. Det är bara bland kvinnor han inte har högst förtroende. Där sjunker han med två procentenheter till 34 procent.

– Moderaterna har något fler manliga än kvinnliga väljare så det följer partistrukturen ganska väl, säger Karin Nelsson.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt (V): 38 % (+4)

Om alla väljare vore kvinnor skulle Jonas Sjöstedt inte bara komma tvåa, utan ha klart högst förtroende. I den kategorin ökar han lika mycket som i den sammanlagda och får totalt 42 procent.

– Att han vinner bland alla väljare beror på att han tar desto mer bland kvinnor och bland Socialdemokrater framförallt, där ökar Jonas Sjöstedts förtroende en hel del, säger Karin Nelsson.

Stefan Löfven, Socialdemokraterna.

Stefan Löfven (S): 35 % (oförändrat)

Förtroendet för statsministern förblir oförändrat jämfört med förra mätningen. Jämför man med samma period förra valet har han däremot sjunkit desto mer.

– Han låg runt 50 procent och de nivåerna kommer ju inte Löfven upp i idag, säger Nelsson.

Annie Lööf, Centerpartiet.

Annie Lööf (C): 34 % (-1)

Den enda partiledaren som förlorar förtroende i den nya mätningen är Annie Lööf – trots sin popularitet bland det motsatta blockets sympatisörer.

– Att hon markerar så tydligt mot ett samarbete med Sverigedemokraterna är något som tilltalar de rödgröna väljarna, säger Nelsson.

I den egna väljargruppen sjunker Lööf från 45 procents förtroende i augusti förra året till 34 procent nu. Bland personer under 30 år har hon däremot näst högst förtroende efter Kristersson.

– De är två som verkligen tilltalar unga väljare oavsett vad man sympatiserar med egentligen, säger Karin Nelsson.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson (SD): 32 % (+1)

Jimmie Åkesson är den partiledare som fortsätter väcka starkast känslor – åt båda hållen.

Bland sina egna väljare är Jimmie Åkesson den företrädare som har högst förtroende – hela 97 procent.

Bland alliansväljare har 29 procent starkt eller mycket starkt förtroende för honom och bland de rödgröna ligger motsvarande siffra på fyra procent. Det är det lägsta förtroendet för en partiledare utanför den egna väljargruppen, tätt följt av förtroendet för Miljöpartiets språkrör.

Jan Björklund, Liberalerna.

Jan Björklund (L): 31 % (oförändrat)

Förtroendet för Jan Björklund har varken förändrats sedan den senaste mätningen eller sedan samma period förra året.

Bland kvinnor ökar förtroendet med en procentenhet medan det sjunker med samma siffra bland män.

Bland ungdomar däremot har fem procentenheter ökat förtroende för Björklund. Tillsammans med Ulf Kristersson är han den som ökar mest i den gruppen.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

Ebba Busch Thor (KD): 29 % (+)

Den mest oväntade förtroendespurten inför valet står Ebba Busch Thor för.

Med 29 procents stort eller mycket stort förtroende närmar hon sig de siffror företrädaren Göran Hägglund hade 2014.

Sedan den senaste mätningen har hon bland annat synts i SVT:s partiledarutfrågning. Och väljarna verkar ha uppskattat hennes insats.

– Ebba Busch Thor har ju haft det ganska kämpigt under den här mandatperioden. Hon hade så pass lågt förtroende som bara 16 procent 2015, men nu har hon det senaste halvåret börjat få ökat förtroende, säger Karin Nelsson.

Isabella Lövin, Miljöpartiet.

Isabella Lövin (MP): 18 % (+1)

Trots en positiv ökning fortsätter Miljöpartiets språkrör dela på det lägsta förtroendet bland svenska folket. Tillsammans med Fridolin fortsätter Lövin dela på bottenplaceringarna i alla grupper utom en – bottenligan.

Andelen väljare som helt saknar förtroende för partiledaren är högst för Lövin och Fridolin, som båda får 53 procent.

Gustav Fridolin, Miljöpartiet.

Gustav Fridolin (MP): 17 % (+2)

Förtroendet för Fridolin går hand i hand med det för språkrörskollegan Lövin.

I augusti förra året hade han så lågt som 12 procents förtroende, något som stabiliserats en aning närmre valet.

Karin Nelsson tror att de låga siffrorna delvis kan förklaras med att miljöpartister som väljargrupp generellt har lägre tilltro till auktoriteter.

– Då kanske man inte ska räkna med att man har så högt förtroende. Det är svårt att förtjäna det och det går snabbt att tappa förtroendet också i förhållande till hurdant det är för andra partier och deras väljare.