Tony cyklar från Linköping till Paris – för adhd-forskningen

Publicerad 2016-04-26

Sedan Tony Svensson fick diagnosen adhd har det varit en viktig del i hans liv. Därför ska han nu ta sin cykel och ta sig till Paris för att samla in pengar till forskningen – och göra folk mer medvetna.

– Jag vill att vanligt folk och allmänheten ska få upp ögonen för att vi som har diagnosen är som dem, säger han till Aftonbladet.

I juli ska Tony Svensson ta sig till Paris från Linköping på en cykel. Syftet är att uppmärksamma adhd och samla in pengar till sitt konto hos Hjärnfonden – pengarna kommer att riktas mot adhd och forskning om det.

– Jag är absolut inte en van cyklist men jag ska försöka att bli lite van innan jag ger mig i väg, säger Tony till Aftonbladet.

"Vet att jag kommer klara det"

Under cykelresan kommer folk att kunna buda på saker som han aktionerar ut på sin Facebooksida ”Damptrampet” till Paris. Till exempel kommer han träffa idrottspersonligheter som ska få signera något som har med deras idrott att göra. Men redan nu kan man börja buda på sidan, till exempel på luncher som restauranger i Linköping bidrar med.

– Just nu lägger jag ut saker som folk går och köper ändå.

Cykeltrippen till Paris  är inplanerad in i minsta detalj och trots att han inte är en van cyklist oroar han sig inte.

–  Jag vet till hundra procent att jag kommer klara hela vägen, den tionde dagen kommer jag vara där.

"ADHD är viktig för mig"

Tony har sedan länge velat cykla till en stad i södra Europa. Men det var nu som han kom på att han kunde kombinera det med något vettigt, precis som flera andra gjort innan. Att det just är adhd han väljer att cykla för är att han själv fick den diagnosen för ett år sedan.

– Adhd är viktigt för mig. Jag vill att vanligt folk och allmänheten ska få upp ögonen för att vi som har diagnosen är som dem, men väldigt mycket bättre.

Han menar att förståelsen kring adhd är dålig, enligt honom finns bilden av att man sitter och skakar med benen om man har diagnosen.

– Det är oerhört många som har haft oturen att hamna i väldigt olustiga situationer på grund av sjukdomsbilden.

Han har själv haft fördomar men de försvann för många år sedan.

– Men jag har ju också i nästan hela mitt vuxna liv förstått att jag har en släng av diagnosen.

Följ ämnen i artikeln