Det är lockande att ge efter för primitivt raseri

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-19

Stjärnadvokaten Leif Silbersky har utsetts till Anders Eklunds försvarare.

Den misstänkte seriemördaren Anders Eklund har inte kunnat följa media i häktet men i går måste det – om inte förr – ha stått klart för honom vad som händer. Att han är Sveriges kanske mest hatade man.

Jag har aldrig upplevt något liknande.

Under 25 år i yrket har jag sällan känt en så upphetsad stämning i pressuppbådet och aldrig någonsin sett fotografer kliva ända in i rättssalen och ta bilder. Det är inte tillåtet, överträdelse är straffbart. Man kan ha synpunkter på regeln, men den tjänar att hålla lugn och koncentration kring det som ska avhandlas.

Ett slags värdighet.

Det var vi en bit ifrån i går i Falu tingsrätt när Eklund häktades på sannolika skäl misstänkt för två mord. Den mediala brottningsmatchen stannade inte vid dörren utan fortsatte inne i rättssalen under avsevärd tid innan lagmannen ens försökte komma med en mild invändning.

Är detta viktigt?

Han såg sig inte om

Jag tror det. Vi hör namnet Anders Eklund i radio och tv dygnet runt. Vi har sett bilder av en man som skrattande dricker öl, solbadar, handlar på macken. Som vore han en avlägsen bekant. Men det är han inte. Vi känner honom inte.

Den 42-årige man som uttryckslös gick de få stegen till sin plats i sal 4 var klädd i häktets kläder, grå mjuka byxor med grön revär. Ärmarna bar han upprullade, kanske är de för långa. Ändå räckte tröjan inte till för att dölja bukens nedersta veck.

Han såg sig inte om, reagerade inte på fotoblixtar.

Hans kinder hade svagt rosa fläckar.

Jag såg en man som inte försöker att upprätthålla någon fasad, eller inte kan. Det är inte säkert att någon omtänksam vän eller släkting tänkt på att den misstänkte barnamördaren skulle behöva kläder att byta med efter en vecka i häkte.

Innan han satte sig draperade han sin kofta över stolsryggen.

Rutinerad försvarare

Det är riktigt och viktigt att den tydlige och rutinerade 70-årige Silbersky utsetts till Anders Eklunds försvarare. De har ännu bara hunnit träffas några gånger, Eklund och den elegante

Silbersky med sin skarpa blick och glänsande silverstrån över den solbrända flinten.

Han korsade armarna och såg kyligt på oss, pressuppbådet.

Lätt att hata

Jag tänker att hata Eklund är lätt. Att ge efter för primitivt raseri är lockande och att över en fredagsgrogg enas om ett lämpligt straff är ingen konst.

Men Englas mamma talar om frid och kärlek i dotterns namn.

Och när häktningsbeslutet hade tillkännagetts såg Anders Eklund mot lagman Lars Eklycke och bockade helt kort och korrekt medan han reste sig för att gå ut.

Följ ämnen i artikeln