Så tog familjen farväl av Ida Boström: ”Allt blev som hon ville”

Uppdaterad 2019-01-14 | Publicerad 2019-01-13

I lördags begravdes cancersjuka Ida Boström.

Nu börjar ett nytt kapitel för mannen Tomas Seco och barnen.

- Idas högsta önskan var att jag och barnen fortsätter att njuta av livet, säger Tomas. 

Tusentals svenskar följde Ida Boströms resa mot döden i sociala medier.  I sina youtube-klipp berättade hon öppet om sin kärlek till livet – och om cancersjukdomen. I lördags, efter åtta års sjukdom, tog hon sitt sista farväl. 

Med Abba-sånger och kärleksbrev till närmsta familjen blev begravningen i Johanneskyrkan, en hyllning till livet.

Ceremonin blev precis så som Ida önskat och planerat den.

– Det var väldigt fint, Ida fick vara i centrum och allt blev som hon ville, säger Idas man Tomas Seco.

När Aftonbladet pratar med honom, dagen efter begravningen, har han precis kommit hem till huset i Vännäs, efter att ha skjutsat sina föräldrar till flygplatsen. 

Föräldrarna som bor i Spanien, har varit i Sverige sedan i början av december, då Ida flyttade till ett hospice. 

”Älskade att hon fick vara i centrum”

Nu är Tomas ensam för första gången sedan Idas bortgång den 12 december.  I morgon börjar hans och barnen Carmen och Enriques nya liv. 

– Då ska vi sätta oss ner och planera framåt för första gången. Vi är väl förberedda, och det har Ida hjälpt oss med. Hennes högsta önskan var att jag och barnen fortsätter att njuta av livet, att vi reser och gör roliga saker tillsammans. 

Däremot kommer inte Tomas att vara aktiv på sociala medier, så som hans fru var.

– Det där var Idas grej. Jag älskade att hon fick vara i centrum och att hon gjorde det hon gjorde, men det tog slut med henne. Jag har gjort om hennes Facebook och Instagram till minnessidor och nu redigerar jag hennes sista youtube-klipp, som kommer att läggas ut. Efter det är det över.

”Tanken på henne ger mig energi”

Idas youtube-klipp har en särskild plats i Tomas hjärta. Den senaste månaden har han tittat på dem varje kväll:

– Jag ligger med datorn i sängen och lyssnar, och när jag hör henne prata tänker jag "vi fixar det här. Det kommer gå bra, du är med oss". 

Även om sorgen, saknaden och tomheten är stor menar Tomas att han och barnen kommit långt i processen. Mycket tack vare att Ida var så mån om att familjen hela tiden skulle stötta varandra och prata om det svåra. 

– Det är en jättetröst nu att ingenting finns obesvarat. Vi hann verkligen prata klart, och det är jag oerhört tacksam för. Ida har guidat oss och förberett oss på ett liv utan henne, på ett helt fantastiskt sätt, säger Tomas och fortsätter:

– Bara tanken på henne ger mig energi, och gör att tårarna går över till glädje. Vi är så tacksamma över att få ha haft henne i våra liv. 

Ida Boström blev 39 år gammal.