De bränner elever i kampen mot utbildning

Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2014-05-07

ARKIV Nyligen tog den islamistiska terrorgruppen Boko Haram på sig ansvaret för att ha fört bort 276 nigerianska skolflickor i mitten av april.

53 av dem har lyckats fly men världens blickar riktas mot Nigeria i hopp om att få se de 223 flickor som ännu är försvunna.

Abubakar Shekau leder organisationen som tidigare har bränt skolor med eleverna inlåsta.

– Det här är inget vi löser på tre dagar genom att skicka ner trolleriförband. Det funkar inte så, säger Hans Brun, terrorforskare.

Kidnappningen ägde rum i Chibok i nordöstra Nigeria, en landsdel präglad av fattigdom och där många är lågutbildade.

Där är också Boko Haram – som betyder "västerländsk utbildning är förbjuden" – mest aktiva.

Terrorgruppen vill att Nigeria ska styras enligt en ännu mer konservativ tolkning av sharialagar än vad som redan är fallet i vissa stater. Den vill även kapa banden till västerlandet och dess utbildning och kunskap.

Ledaren Abubakar Shekau är svårfångad och har flera alias. Hans födelseår är okänt men han tros vara i 40-årsåldern.

Då och då syns han i videoinspelningar där han gör narr av den nigerianska militärens inkompetens, enligt CNN.

"Jag förde bort era flickor"

Tre veckor efter att de 276 flickorna hade förts bort i den mest omfattande attacken gick Abubakar Shekau ut med ett nytt, nästan timslångt videomeddelande.

– Jag förde bort era flickor. Det finns en marknad för att sälja människor. Allah säger att jag ska sälja. Han befaller mig att sälja, säger han i videon enligt CNN.

Nigerianska myndigheter kommer inte att ge upp sökandet efter flickorna, enligt president Goodluck Jonathans talesman Doyin Okupe.

– Vi har engagemanget och kapaciteten att få det här gjort. Vad det än krävs kommer vi att hitta de här flickorna, säger han till CNN.

Enligt honom har de stött på patrull hos flickornas föräldrar, som inte har velat lämna ut identiteten på sina kidnappade barn.

– Det kan mycket väl vara så att föräldrarna är livrädda för myndigheterna. Föräldrarna bor dessutom kvar när myndigheterna har åkt hem, då är det ingen som kan skydda dem på nätterna. Det kan vara livsfarligt att samarbeta med säkerhetsstyrkorna, säger Hans Brun som forskar om kontraterrorism vid Försvarshögskolan och King's college.

Startades vid sekelskiftet

Boko Haram startades vid sekelskiftet av Mohammed Yusuf, som dödades av polis 2009.

Efteråt tog Abubakar Shekau, som studerat religion, över terrororganisationen. Som ledare är han mer radikal och har större planer än sin företrädare.

Enligt Hans Brun ligger Boko Haram bakom hundratals attacker sedan dess. Sammanlagt har de dödat omkring 10 000 personer.

Hur många medlemmar gruppen har är oklart, men Hans Brun skulle tippa på något enstaka tusental. Den har skaffat fler och bättre vapen under Abubakar Shekaus ledning.

– 2009 använde man ganska primitiva vapen, i princip jordbruksredskap: Yxor, hackor och machetes. Nu har de allt tyngre vapen och tar sig an nigerianska armen i dagsljus, säger Hans Brun.

Vem som finansierar gruppens verksamhet är oklart. Man räknar med att de får stöd av en grupp med nära koppling till al-Qaida.

– De har stulit vapen från polisstationer och antagligen fått en del från vapenförråd i Libyen efter kriget där. På vissa videoinspelningar och bilder syns kinesiska vapen, frågan är var de har fått tag på dem, säger Hans Brun.

"Han är ett geni"

Hittills har Abubakar Shekau fått operera i ett relativt lugn. Nu riktas omvärldens blickar mot Boko Haram och kräver att de kidnappade flickorna ska släppas.

– Lägg märke till att han har en utstuderad mediateknik, han är ett geni. Ingen brydde sig om Boko Haram förrän den här veckan, säger Hans Brun.

Boko Haram riktar in sig mot skolor, kyrkor och hjälparbetare som kommer med poliovaccin.

De smyger sig in på natten och mördar elever i skolornas sovsalar. Ibland bränner de barnen i attacker där dödstalen brukar vara tvåsiffriga.

– De eldar upp skolan tillsammans med eleverna helt enkelt. Man släpper inte ut dem, säger Hans Brun.

Den här gången lär inte Boko Haram vara ute efter att döda flickorna, i alla fall inte i ett tidigt skede.

– Då fyller de ingen funktion. Jag tror att de kommer att säljas till olika män i olika länder i regionen, något som förekommer på många olika håll i världen och kallas trafficking, säger Hans Brun.

Ur ett större perspektiv kan planen vara att locka västvärlden till Nigeria. På det viset radikaliseras en konflikt som gör att "vanligt folk" väljer sida. En del kommer då att dras till Boko Haram, tror Hans Brun.

"Inte särskilt välutbildade"

Men enligt honom får det inte leda till att omvärlden står och tittar på. Det handlar snarare om att agera på rätt sätt.

Fransmännen finns redan på plats i regionen och USA har nu skickat en grupp experter. USA och Storbritannien kan i första hand hjälpa till med utbildning, menar Hans Brun.

– Ofta är militären och säkerhetsstyrkorna inte särskilt välutbildade vad gäller kontraterrorism, säger Hans Brun.

För att bekämpa terror effektivt krävs så mycket öppenhet och rättssäkerhet som möjligt och ett minimalt bruk av våld, menar han:

– Man ska vara så mjuk som det bara är möjligt och veta exakt när och mot vad man ska använda våld.

Bland annat i England kräver många att militären gör en insats för att frita flickorna, om de skulle hittas.

– Om man hittar dem på ett ställe är det teoretiskt möjligt, men långtifrån riskfritt. Det kan mycket väl vara det som de hoppas på. Jag har en känsla av att de använder flickorna som bete på något sätt. På sociala medier är många otroligt upprörda, med rätta. Men risken är att man handlar oöverlagt, det handlar om att vara väldigt kylig, säger Hans Brun.

Källor: CNN, Fokus, amerikanska utrikesdepartementet