En regeringskris av värsta sort

Statsminister Stefan Löfven står nu mitt uppe i en regeringskris av värsta slag.

Tre av hans ministrar står inför hotet att röstas bort från sina jobb inom de närmaste veckorna.

Säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen får nu politiska konsekvenser av allra största slag. Alliansen kräver att riksdagen röstar om den har förtroende för tre av regeringens 24 ministrar, infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Eftersom Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen är av samma uppfattning, och delvis också Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, är regeringskrisen akut. Det finns, såvitt man nu kan bedöma, en majoritet emot de tre statsråden i riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) står alltså inför det omedelbara hotet att få se tre statsråd bli bortröstade från sina uppdrag av riksdagen. Och det inom kort. Talmannen har tio dagar på sig att kalla in riksdagen från sommarlovet till den dramatiska omröstningen.

Det har inte hänt tidigare att riksdagen velat rikta misstroende mot tre statsråd vid ett och samma tillfälle. Misstroendeomröstningar brukar heller sällan vara särskilt framgångsrika, en majoritet ställer sällan upp bakom misstroendeförklaringen.

Men det finns undantag. Dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon (S) tvingades bort från sin post 1988 när det stod klart att hon skulle förlora en misstroendeomröstning i spåren av den misslyckade jakten på Olof Palmes mördare. Men hon lämnade innan omröstningen ägde rum.

Så kan bli fallet även med Johansson, Ygeman och Hultqvist även om Stefan Löfven säkert inte vill skiljas från de två sistnämnda för gott. De tillhör de mest respekterade av regeringens statsråd. Anna Johansson blir det lättare att göra sig av med.

Att Alliansen tar till storsläggan mot regeringen beror sannolikt inte bara på upprördhet över säkerhetshaveriet och lagbrotten på Transportstyrelsen.

Framför allt Anna Kinberg Batra (M) och Ebba Busch Thor (KD) har fått kraftig intern kritik för att de varit för lama mot regeringen och inte utnyttjat att det finns en högermajoritet i riksdagen. Nu, på tröskeln in i valåret, försöker de vinna tillbaka förlorad terräng.

Att väcka frågan om misstroende mot Anna Johansson är i sammanhanget inte så konstigt. Hon är ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen men var uppenbarligen oinformerad om vad som försiggick där.

Dessutom ljög hon om orsaken till att generaldirektören fick sparken i januari. Johansson sade att de hade olika syn på hur verksamheten skulle bedrivas, inte att gd:n var misstänkt för en rad lagbrott som hade med Sveriges och enskilda individers säkerhet att göra.

Tunnare är argumenten för att även Anders Ygeman och Peter Hultqvist misskött sig. Alliansens partiledare förklarar det med att båda sitter med i regeringens säkerhetspolitiska råd som ska koordinera insatser för säkerheten. Ordförande är Stefan Löfven.

Så vad händer nu? Talmannen sätter sig med regelboken och kallar in riksdagen. Men det är trots det inte säkert att det blir någon omröstning. Stefan Löfven kan möblera om regeringen innan dess.

Regeringen behöver inte avgå även om tre ministrar röstas bort. Men det är ett praktfullt nederlag, fullt i klass med att få sin budget bortröstad som skedde hösten 2014. Säga vad man vill, men Stefan Löfvens tid som statsminister har i alla fall varit dramatisk.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ANNONS