Uppmanar Sverige: ”Släpp Assange fri”

Uppdaterad 2016-09-14 | Publicerad 2016-02-05

FN-grupp hävdar att Sverige brutit mot konventioner

Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad, anser som väntat UNWGAD.

FN-gruppen uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa honom fri.

Frågan är om detta kommer att ske.

I dag blev det officiellt: FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, UNWGAD, har i en utredning slagit fast att Wikileaksgrundaren Julian Assange är "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden", närmare bestämt olika FN-konventioner.

Både Sverige och Storbritannien bär ansvar för det godtyckliga frihetsberövandet anser UNGWAD. FN-gruppen riktar kritik mot att Assange hållits isolerad i brittiskt fängelse, suttit i husarrest samt påtvingats situationen på Ecuadors ambassad.

Även den svenska Åklagarmyndigheten kritiseras. Eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han "långvarigt berövats sin frihet".

Sydkoreanen Seong-Phil Hong, arbetsgruppens ordförande, skriver att "det godtyckliga frihetsberövandet av Mr Assange bör avbrytas, hans fysiska integritet och rörelsefrihet respekteras, och att han bör ha rätt till (...) kompensation".

Sverige avfärdar

UNWGAD går i sitt utlåtande inte in på våldtäktsmisstankarna mot Assange, även om FN-gruppen anser att han bör återfå sin rörelsefrihet. FN-gruppen anser att svenska och brittiska myndigheter på nytt ska bedöma hans fall men berör det i övrigt inte närmare.

I sitt svar till UNWGAD skriver den svenska regeringen att den avfärdar dess slutsatser.

Assange riskerar inte att överlämnas till USA, skriver UD:s rättschef Anders Rönquist till FN-gruppen.

"I vilket fall har inte någon förfrågan om överlämning rörande Mr Assange riktats till Sverige."

Rönquist skriver vidare "Mr Assange har valt, frivilligt, att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där. Mr Assange är fri att lämna ambassaden när som helst. Således är han inte berövad sin frihet där på grund av något beslut som fattats eller någon åtgärd som vidtagits av svenska myndigheter.".

Låta honom gå

Med beskedet hoppas Assange att snart, efter tre och ett halvt år på Ecuadors ambassad i London, kunna ta sin första promenad i frihet. Men frågan är om det brittiska och svenska rättsväsendet är beredda att låta honom gå.

– Insatsen för att gripa Julian Assange fortsätter och skulle han lämna ambassaden så kommer polisen göra allt för att gripa honom, säger en talesman för den brittiska polisen enligt The Guardian.

Om FN-panelen hade gått emot honom lovade Assange att överlämna sig till polisen. Hans advokater anser nu att Sverige och Storbritannien genast ska släppa honom fri.

Inte formellt

Den svenska Åklagarmyndigheten påpekar att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen" om misstänkta sexbrott.

– Regeringen lägger sig inte i den rättsliga bedömningen, säger statsminister Stefan Löfven till TT, och konstaterar att FN-utredningen "gjort en annan bedömning än Högsta domstolen".

När Svea hovrätt hösten 2014 uppmanade åklagarna att pröva alternativa vägar för att föra förundersökningen mot Assange framåt fick hovrättsrådet Niclas Wågnert frågan vad som menades med det.

– Det avgör åklagaren. Ett sätt vore ju att förhöra honom i London, svarade Wågnert.

Först i mars 2015 bytte överåklagare Marianne Ny fot och meddelade att hon ville förhöra Assange i London. Men något förhör har inte blivit av.

Bakgrund: Detta har hänt i Assange-fallet

Efter ett besök i Sverige 2010 misstänktes Assange för fyra sexbrott i landet: en våldtäkt, två sexuella ofredanden och ett fall av olaga tvång.

Den 24 augusti 2010 anhölls han i sin frånvaro.

Sedan dess har han hållit sig borta från Sverige, eftersom han fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Julian Assange.

1 september 2010: Förundersökningen återupptas och rubriceringen ändras tillbaka till våldtäkt av överåklagare Marianne Ny.

18 november 2010: Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro. Polisen efterlyser honom internationellt.

7 december 2010: Assange grips i London av brittisk polis. Han släpps fri mot borgen efter en dryg vecka.

24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att Assange ska överlämnas till Sverige.

14 juni 2012: Efter en juridisk långbänk sätter brittiska Högsta domstolen punkt för Assanges överklaganden.

19 juni 2012: Assange flyr från sin husarrest för att söka politisk asyl på Ecuadors ambassad i London.

16 augusti 2012: Ecuador beviljar Assange asyl.

16 juli 2014: Stockholms tingsrätt beslutar att Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Åklagaren upprepar att Assange måste till Sverige för att förhöras.

13 mars 2015: Åklagare Marianne Ny begär att få förhöra och ta dna-prov av Assange i London.

Augusti 2015: Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberas.

December 2015: Ecuador och Sverige kommer överens om ett avtal som ger Sverige möjlighet att förhöra Assange.

21 januari 2016: Ecuador säger nej till den svenska åklagarens begäran om att få förhöra Wikileaks grundare Julian Assange i London. Ecuador vill själv hålla i utredningen.

5 februari 2016: FN-gruppen UNWGAD säger att Assange är ”godtyckligt frihetsberövad” och uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa honom fri. Detta trots att det är Assange själv som valt att isolera sig på Ecuadors ambassad.

11 augusti 2016: Ecuadors ambassad säger att Sverige kommer att få förhöra Julian Assange i London.

14 september 2016: Åklagarmyndigheten meddelar att Assange kommer att förhöras i London den 17 oktober. Skjuts senare upp en månad.

14 november 2016: Julian Assange förhörs på ambassaden av en ecuadoriansk åklagare. Svensk åklagare närvarar – men får inte ställa frågor.
 

Läs också:

17 juni 2014: Assange chattar på Aftonbladet om anklagelserna och livet på Ecuadors ambassad – läs hela chatten här.

TT