Här protesterar de – för sina döttrars rättigheter

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2017-06-02

Carl Strömfelt tröttnade på hur kvinnor behandlas i samhället och vill att män drar sitt strå i stacken. Därför sitter han i två timmar varje vecka och protesterar – för jämställdhet.

Sedan januari sitter Carl Strömfelt en gång i veckan under två timmar på Stortorget i Helsingborg. Från början var det en tyst protest, där han ville visa på att män ska ”hålla käften, backa och lyssna på kvinnor”. Men numera sitter han med skyltar med olika budskap om till exempel sexism. Syftet är att få män att engagera sig och ta sitt ansvar när det kommer till jämställdhet.

– Män måste backa från sin position som män och sluta tro att vi får bete oss hur som helst och komma undan med det. Någonstans är det ett inlärt beteende, det är på tiden att vi förändrar det. Det spelar ingen roll att kvinnor har påpekat det, det har kvinnor gjort i evigheter och ingen lyssnar. Det är dags att män talar om för män om detta, säger han och fortsätter:

– Alla män kan göra något och ta ställning aktivt, att vi slutar föringa kvinnors utsatthet. Ofta garvar man bara bort allting. Vi män måste självransaka oss. Det finns ingen man som inte betett sig sexistiskt i livet.

”Har själv betett mig illa”

Det finns flera faktorer som ligger till grund för Carls aktion. Han har själv tre döttrar som vittnar om hur de behandlas av män i till exempel skolan och på krogen. Dessutom har han reflekterat över sitt eget beteende.

– Jag har själv betett mig illa och tagit för mig som kille. Vårt beteende är normaliserat och inget nytt alls, tvärtom. Men det har förvärrats med sociala medier.

Att Donald Trump blev president är också en anledning.

– Man skäms som man att en man av hans kaliber ska representera den här världsstaten USA.

När Carls frisör berättade om en händelse hon varit med om fick det bägaren att rinna över och han bestämde sig för att agera.

”Målsättningen är en mansrörelse”

Fyra månader har gått sedan aktionens start och han får sällskap av andra män – som mest har de varit tio på plats. Flera är positiva till initiativet, kvinnor uppskattar att det är män som gör något. Men sedan finns det de som säger att det är en kulturfråga.

– Men det är en mansfråga. När man säger så tar man fokusen från sig själv och pekar på en grupp.

Carl hoppas att hans aktion ska skapa ringar på vattnet.

– Man måste börja någonstans, det är en jätteprocess. Målsättningen är att det finns en mansrörelse som vill förändra sig för att det ska bli bättre för kvinnor. Män måste engagera sig kollektivt, det är gruppen män tillsammans som kan ändra attityd.