Sibylle ger hemlösa katter ett nytt liv

Uppdaterad 2018-12-07 | Publicerad 2016-11-26

I Sverige finns uppemot 200 000 hemlösa katter – i Uppsala håller 2 000 av dem till. Sibylle samlar in dem, ger dem vård och hittar ett nytt hem till dem.

– Drömmen är att kunna hjälpa varenda katt, säger Sibylle Zetterberg.

Sibylle Zetterberg, 63, tar hand om verkligenhetens Pelle Svanslös. Hon växte själv upp i stan med hundar, men allt förändrades när hon flyttade ut till ett hus på landet – med råttor i.

– Jag glömmer aldrig första vintern när vi bakade pepparkakshus. På morgonen när jag kom ner i köket satt en råtta på golvet och käkade av pepparkakshuset. Jag sa "här tänker inte jag bo – aldrig i livet". Sedan skaffade vi vår första katt, berättar Sibylle.

Flera år senare såg hon en ensam kattmamma med ungar i Uppsala och blev illa berörd. Hon hörde runt om hjälp men insåg snart att det inte fanns någon sådan att få i trakten. Så 2004 startade Sibylle föreningen Samvetet. Hon tog hand om hemlösa katter och placerade dem i jourhem. Men behovet av hjälp var stort, så några år senare startade hon ett katthem.

– Man får en en katt som är eländig, bedrövlig och skygg. Vi tar in den och fixar till den så att den blir glad, trevlig, harmonisk och hamnar i ett bra hem. Det mår man så himla bra av att se! säger Sibylle.

Nu är de 30 volontärer som hjälps åt att ta hand om cirka 200 katter per år på Uppsala Katthem. Verksamheten håller hus i ett gammalt grisstall som byggts om, och här får katterna vaccinationer och kärlek innan de är redo att flytta till sina nya adoptivhem.

Beroende av privata gåvor

Men smakar det så kostar det – att driva ett katthem är långt ifrån gratis.

Hur har ni råd med allt det här?

– Det är tack vare privata donationer, det är privatpersoner som ställer upp med största delen av pengarna. En del kommer från företag också, och sedan är det andra gåvor och arv. Många som tidigare har adopterat en katt från oss vill skänka en slant. 

Vad är det som driver dig?

– Det spelar ingen roll om det är hundar eller katter som far illa – jag kan inte se något djur lida. Att se dem gå med benbrott eller skadade ögon. Det där ska ju tas om hand på ett eller annat sätt! säger Sibylle.

Katterna förökar sig fort

Många människor matar katter ute på stan – men det är inte helt okomplicerat.

– Det är naturligtvis jättesnällt att ge dem mat, men risken är att du ganska snart har femtio katter eftersom de förökar sig, säger Sibylle.

Sibylle och de andra volontärerna har ibland fått ta hand om hela kattkolonier med uppemot 40 katter, men trots det ökar antalet hemlösa katter.

– Jag skulle nog påstå att sedan jag började är nog det här det jobbigaste året någonsin. Vi var tvungna att stoppa intaget för att det var så mycket katter.

Rådet: Tänk efter ordentligt

Om man vill hjälpa en katt – hur gör man?

– För det första kan man ju inte bara ta en katt utan måste kolla upp om den verkligen är hemlös. Man annonserar, polisanmäler, sätter upp lappar. Och innan man fångar in en katt måste man undersöka om den har kattungar någonstans. Om man misstänker det får man inte ta den utan mata, vänta och se om det dyker upp några ungar.

Vad vill du hälsa till de som funderar på att skaffa katt?

– Att om man skaffar djur så måste man ha råd med veterinärvård, att kastrera, vaccinera, id-märka, försäkra... Man behöver fundera långt framåt – en katt kan bli 20 år gammal. Vill jag ha katt så länge, kommer jag att klara av det och vad händer om jag behöver flytta eller får barn?

Följ ämnen i artikeln