Nu svishar Sveriges 80-åringar fram i 180 knyck!

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2016-06-27

Nytt projekt ska göra äldre gladare – med elcyklar

UPPSALA. Tack vare projektet Cykla utan ålder kan även gamla få vind i håret, känna dofter och stanna till vid ett mysigt kafé.

– En av höjdpunkterna var när jag cyklade med ett äldre par som fick återse sitt gamla hem, säger Göran Albjär, initiativtagare och volontär.

Att sitta på en cykel och njuta av hur naturen svischar förbi är oftast förunnat de med bra rörelseförmåga. Men många äldre med nedsatta funktioner längtar precis lika mycket efter att uppleva saker utan för äldreboendets väggar.

I Uppsala sneglade man på det ideella danska projektet ”Cykla utan ålder” som fått en enorm genomslagskraft och som även startade i Malmö 2015.

– För äldre som kommer ut och får se sig omkring är de positiva effekterna många. De blir gladare, äter och sover bättre och i Danmark har man till och med sett att medicinanvändningen har minskat, säger Göran Albjär, vid Länsstyrelsen i Uppsala.

Köpte cyklar med elmotor

Tillsammans med Teresa Uggla-Kerrou vid Uppsala kommun startade han nyligen ett liknande ideellt projekt i Uppsala där tre äldreboenden köpte in varsin trehjulig lådcykel med elmotor.

– Tanken är att även gamla personer som inte kan trampa själva ändå ska få se sig omkring i sin kommun oavsett om de vill dricka en kopp kaffe, besöka familjegraven eller äta en glass, säger Göran Albjär.

Ett 30-tal volontärer som ska cykla med de gamla har utbildats men även personal på boendena och anhöriga kan använda cyklarna. Tider för utflykterna bokas på en speciell sida på nätet.

En cykel som Röda korset köpt in ska användas för att besöka äldre som sällan kommer ut och bor själva.

Göran Albjär hoppar själv in som volontär ett par gånger i veckan.

– Jag tycker det är jättekul att lära känna de äldre på ett nytt sätt. Jag cyklade med ett äldre par till deras gamla bostad och det betydde väldigt mycket för dem, och för mig.

Det fladdrade i kjolen

Personalen på äldreboendena är också positiva till resursen med cyklar, och de äldre har tydligt visat att de uppskattar att komma ut.

– Jag trodde inte att de skulle vara så positiva. En drygt 80-årig tant blev förtjust och ville åka fort. Det fladdrade i både kjolen och håret och det var härligt att se hennes glädje, säger han.

Projektet ska utvärderas men flera boenden i både Uppsala och andra städer har visat intresse för att köpa en egen cykel.

– Uppsala har ju en slogan som heter ”alla ska cykla” så vi hoppas att det sprider sig först och främst i vårt län men även i övriga Sverige. En tur på cykel ger många positiva effekter för äldre.

Projektet är ett samarbete mellan bland annat Uppsala kommun, landstinget, länsstyrelsen, Cykelfrämjandet, Röda korset, Studentvolontärerna i Uppsala och Uppsala Cykelförening.

Den nya elcykeln på äldreboendet används flitigt till små utflykter. "Det är fint och befriande att komma ut", säger Maja som bor på Selggrensgården.

I Gävle åker pensionärerna elcykel till korvkiosken

GÄVLE. Gofika på fredagar, morgonjympa och en elcykel som tar de gamla ut i naturen.

På äldreboendet Selggrensgården i Gävle satsar man på att höja livskvalitén för seniorerna.

– Vi har det otroligt bra här, säger Helge Hansson, 78.

Selggrensgården är ett helt vanligt kommunalt äldreboende men med ett arbetssätt och driv utöver det vanliga.

Trots att två tredjedelar av de boende har någon form av demens finns ett stort utbud av olika aktiviteter.

På schemat en vanlig vecka finns exempelvis morgongymnastik, körsång och bingo.

Tanken är öka livskvalitén genom att ge de äldre en vardag som stimulerar och roar.

– Aktiviteterna är öppna för alla. Men de som är lite mer dementa kanske inte klarar allt. Då kan man kanske sitta och titta på gamla foton eller gå ut en stund i stället, säger verksamhetschefen Carina Roos.

Förutom ordinarie personal tar boendet tacksamt emot praktikanter från vårdutbildningar eller nysvenskar som behöver en sysselsättning.

– De kan ta sig tid att läsa tidningen för de äldre, måla någons naglar, skapa en guldkant för de äldre, säger Carina Roos.

På Selggrensgården försöker man så långt det är möjligt att se vad individen behöver och hur man levt tidigare.

Helge Hansson, 78 år, och en av de boende, trivs med att hugga ved och grilla korv som han bjuder de andra boende på.

För några år sedan fick boendet stimulansbidrag. För pengarna köptes en elpar-cykel för två personer som kan trampas, men även har en hjälpmotor.

Anna-Lena Engström, som är aktivitetsansvarig, gör ofta utflykter på cykeln tillsammans med de äldre.

Vissa vill plocka svamp i skogen, andra vill åka till travet eller sätta blommor på någons grav.

– En tant ville absolut åka till en korvkiosk så då gjorde vi det. Det handlar om att få komma till den miljön som man minns och kanske längtar efter, säger hon.

Pensionären Maja Winström uppskattar turerna med cykeln. Förra utflykten blev det en tur till ICA för att köpa glass och sedan vidare till ån där de tittade på näckrosor.

– Det är fint och befriande att komma ut, säger hon.

Följ oss på Facebook!

Annika Sohlander

Följ ämnen i artikeln