Nu går matjättarna ihop – vill stoppa miljöfarliga plasten

Uppdaterad 2018-04-09 | Publicerad 2018-04-08

Alla som någonsin gått in i en matbutik har nog noterat de mängder plast som finns kring råvaror och produkter. Men nu går flera svenska matgiganter ihop för att stoppa miljöboven – de vill byta ut all plast till fossilfri sådan.

– Om alla jobbar gemensamt åt det håller så tror jag att det kommer gå, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel, till Aftonbladet.

Kring gurkan, skinkpåläggen och teförpackningarna – på väldigt många varor i våra matbutiker finns plast. Men en hel del av den plast som finns är skadlig och det populära materialet har blivit ett av de största miljöproblemen i vår tid. Det vill nu flera stora matkedjorna ändra på, skriver SVT.

Plast produceras oftast av fossil råvara – det vill säga olja – och kan därför inte återvinnas i någon större utsträckning. Men det går att skapa fossilfri plast baserat på till exempel sockerrör, som ju är en förnybar vara. Den typen av plast används dock mycket mindre i dagsläget eftersom den är så pass mycket dyrare.

– Eftersom plast är så vanligt i butikerna så är det viktigt att så småningom gå över till fossilfri vara. Därför har vi satt upp ett gemensamt mål om det. Till år 2030 så ska plastförpackningarna vara fossilfria, säger Karin Brynell som är vd på Svensk dagligvaruhandel till Aftonbladet.

Matgiganterna går samman

Det är matgiganterna Axfood, Bergendahls, Coop, Ica och Lidl som står bakom samarbetet som branschorganisationens vd berättar om. Initiativet är en del av regeringens organisation Fossilfritt Sverige, vars syfte är att göra Sverige världsledande i kampen mot just den miljöfarliga plasten.

”Vi måste också öka återvinningen”, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel.

Om matgiganternas projekt säger Brynell:

– Här är inte symbolvärdet det viktiga, utan det är rent praktiskt. Är man många som går ihop kan man ju pusha på att förändring ska ske, säger hon och fortsätter:

– I mångt och mycket är det ju samma leverantörer till alla kedjor. Om alla säger att de vill prioritera fossilfri plast är det ju lättare att få genom det.

Plast är det material som är vanligast att förpacka råvaror och produkter med inom dagligvaruhandeln. Fördelen är att det ger ett skydd när man transporterar maten, men det förlänger också matens hållbarhet – vilket ju också är positivt för miljön eftersom det minskar matsvinnet.

Är det realistiskt att nå målet med att byta ut all plast till fossilfri till år 2030?

– Med politisk hjälp så tror jag att det är realistiskt. Det måste till forskning och satsning på produktion av fossilfri råvara för att det ska kunna uppnås.

– Men jag tror också att det finns en politisk vilja att stötta detta, fortsätter hon.

Ska inte höja priserna

Att man vill gå över till fossilfri plast betyder inte att konsumenterna ska behöva betala mer för varorna, hoppas Brynell. Hennes förhoppning är att högre volymer av fossilfri plast ska göra att prisskillnaden blir mycket mindre. Det ska i sin tur göra att kedjorna kommer kunna gå över till det utan att kunden märker av någon prishöjning, enligt branschorganisationens vd.

Följ ämnen i artikeln