Avlivningshotade älgkalvarna räddas

Publicerad 2018-05-29

Efter måndagens nedslående besked, att de två föräldralösa älgkalvar som Annica Hildingsson tagit hand om skulle avlivas, kommer nu ett glädjebesked:

Älgarna räddas och får bo i en stor aktivitetspark.

– Det känns fantastiskt, tårarna börjar rinna, säger Catarina Krång, som bestämde sig för att göra allt för älgarna efter Aftonbladets artikel.

Aftonbladet berättade på måndagen att de två älgkalvar som hittades intill sin döda mamma skulle avlivas. Detta trots att de som tagit hand om kalvarna följt länsstyrelsens instruktioner om att mata och hålla de två små klövdjuren vid liv under helgen.

När Catarina Krång, ordförande för den ideella föreningen Nordens Viltrehabilitering, läste Aftonbladet på måndagskvällen fick hon en klump i magen.

– När jag vaknade fanns det kvar i huvudet och jag tänkte nu måste jag göra en insats, säger Catarina Krång, som har över 20 års erfarenhet av viltrehabilitering.

Lars-Göran tar hand om älgarna.

Ringde runt på fastande mage

Innan hon ens fått i sig frukost hade hon hört av sig till länsstyrelsen, som inte såg några problem med att kalvarna räddades, så länge det fanns en park med tillstånd och möjlighet att föda upp dem.

Catarina ägnade sedan hela förmiddagen åt att ringa runt till polis, parker och alla inblandade. Vid 11-tiden på tisdagen var saken biff.

– Nu är älgkalvarna räddade. Det känns helt fantastiskt, tårarna börjar rinna och man får ståpäls, som Gunde skulle säga. Det är så härligt, vilthjärtat klappar hårt, säger Catarina Krång, som fortfarande inte hade fått i sig någon frukost.

Krångligt regelverk

Catarinas dryga 20 års erfarenhet av viltrehabilitering kom väl tillpass i den snåriga formalia som reglerar Sveriges vilda liv.

För trots att flera djurparker erbjöd älgarna plats fick de inte ta emot dem. Vanliga djurparker får bara rehabilitera vilda djur för att sedan släppa ut dem, men eftersom kalvarna inte skulle klara sig efter att ha blivit flaskmatade skulle de i stället avlivas.

Catarina hittade plats i en särskild älgpark, med tillstånd att även föda upp älgarna. Men – det skulle visa sig inte behövas. Artikeln om kalvarna hade nämligen satt fart på saker och ting, berättar Lars-Göran Eriksson, vars styvson hittade kalvarna. Ett annat hem var redan på gång.

– Det blev ju världens uppror på Facebook. Någon har startat en namninsamling och fått ihop över 1 500 namn, säger Lars-Göran Eriksson, som står och värmer mjölk åt kalvarna, strax efter att han fått grönt ljus från jakträttsinnehavaren.

Sent på tisdagskvällen kommer de två små kalvarna att hämtas till en stor aktivitetspark i Dalsland, där de förhoppningsvis får ett långt och lyckligt liv.

– Det känns riktigt bra att ha kämpat för att de ska få ett fortsatt liv i stället för att man ska gräva ner dem. Framför allt eftersom döttrarna har varit med och matat dem och de har blivit så tillgivna. De är ute och småleker med varandra just nu, så det är redan full fart på dem. Kul att höra att de kommer få ett fortsatt liv, säger Lars-Göran Eriksson.