Bra om nyvalet kan ställas in

Ingen skulle vara gladare än jag om nyvalet i mars fick ställas in.

Om Alliansen och regeringen kan enas om hur valet av statsminister och klubbandet av budgeten ska gå till finns av allt att döma förutsättningar.

Den extremt röriga politiska hösten ser ut att avslutas stilenligt. Samtal pågår mellan regeringen och Alliansen om hur landet ska styras med ett begränsat inflytande för SD. Om de blir överens finns av allt att döma förutsättningar för att ställa in extravalet redan innan det formellt utlysts.

Ingen skulle bli gladare än jag om så blir fallet. Ett nyval ser för det första inte ut att lösa några som helst problem utan tvärtom permanenta dem för resten av mandatperioden. För det andra är flera partier barskrapade efter två val förra året och har inte råd med en ny valrörelse. För det tredje är tre (eller fem om man ska vara riktigt petig, i höstas genomfördes tre val samma dag) val på mindre än tio månader inget som någon vettig människa önskar sig.

Men det tyngsta skälet är att ingen opinionsundersökning visar något annat än att de tre rödgröna partierna är ungefär lika stora som Alliansen. Och att Sverigedemokraterna skulle behålla sin vågmästarroll och därmed fortsätta avgöra utgången när rött står mot blått. Ett nyval skulle alltså inte lösa det grundläggande problemet, det parlamentariska kaoset.

Ingen nymodighet

Alliansen, det vill säga partiledarna Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) samt gruppledaren Anna Kinberg Batra (M), bjöd redan i en debattartikel i Dagens nyheter den 9 december in regeringen och Vänsterpartiet till diskussioner om hur landet ska kunna styras bättre av minoritetsregeringar.

Nu är det ingen nymodighet, att landet styrs av en minoritet. Bara vid två tillfällen har landet haft majoritetsregering sedan enkammarriksdagen infördes 1970. Det var Fälldins respektive Reinfeldts första regeringar.

Men det som hänt sedan dess är att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen och bevisat att de struntar i praxis om de tror att det gagnar deras egna intressen. Det var när SD mot gällande seder och bruk röstade för ett annat budgetförslag än sitt eget som landet kastades in i en regeringskris.

Det är bråttom

I inbjudan fäste Alliansen särskild vikt vid två frågor. Valet av statsminister och möjligheterna för en minoritetsregering att få igenom sin budget.

– De förändringar som krävs kan göras i riksdagsordningen, genom lagstiftning eller överenskommelser, skriver Alliansledarna i sin artikel.

Om detta pågår det alltså diskussioner mellan partierna. Inte med SD men mellan de andra. Och det är bråttom. Statsminister Stefan Löfven (S) har visserligen flyttat fram beslutet om att utlysa av nyvalet från den 29:e till den 30:e december.

Men bara två dagar senare reser han på officiellt besök till Jas-köparen Brasilien. Innan dess måste nyvalet vara utlyst, annars hinner varken partier eller Valmyndigheten med vad de ska.

Om diskussionerna drar ut på tiden behöver de ändå inte vara bortkastade. Landet ska ju regeras även efter nyvalet 22 mars. Och då är det nödvändigt att det inte slutar med samma magplask som för den sittande regeringen.

Följ ämnen i artikeln