Netanyahu går från kontroversiell till katastrof

Benjamin Netanyahu har alltid varit en kontroversiell ledare som delat Israel.

Men sedan sin återkomst har premiärministern satt rekord i att skaffa sig fiender.

Förklaringen är att han försöker rädda sitt eget skinn genom att förvandla Israel från Mellanösterns enda demokrati till ett nytt Ungern.

Normalt brukar rapporteringen från Israel handla om våldet mellan Israel och palestinierna. Men trots att det varit ovanligt våldsamt på den av Israel ockuperade Västbanken de senaste månaderna har våldet där ofta överskuggats av de interna motsättningarna i landet.

Vecka efter vecka har tiotusentals människor gått ut på gatorna för att demonstrera mot Netanyahus nya högerextrema regering och dess försök att minska Högsta domstolens makt.

Scener som vi normalt bara brukar se på Västbanken med polis som skjuter tårgas mot demonstranter och pucklar på dem med batonger utspelar sig nu på gatorna i Tel Aviv och Jerusalem. Demonstrationerna har också attackerats av högergrupper som stödjer regeringen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Den folkliga vreden har sitt ursprung i tre saker.

  • När Netanyahu mot alla odds vann det senaste valet valde han att bilda regering med landets mest högerextrema och religiösa partier. Partier som aldrig tidigare varit i närheten av makten fick nu viktiga ministerposter där de styr polisens arbete och utbyggnaden av judiska bosättningar på ockuperad mark.
  • Netanyahus nya regering försöker ändra maktbalansen i Israel. Landets Högsta domstol har en mycket stark ställning och har upprepade gånger förklarat politiska beslut för olagliga, särskilt när det gäller illegala bosättningar på Västbanken, behandlingen av den palestinska befolkningen men också när det gäller premiärministerns maktbefogenheter.
    Nentanyahu försöker införa en ny lag som skulle göra det möjligt för Knesset, Israels parlament, att med enkelt majoritet övertrumfa HD-beslut.
    Samtidigt pågår det försök att öka den politiska styrningen av public service-bolagens radio och tv-sändningar.
  • Många misstänker att Netanyahu har personliga motiv att försvaga Högsta domstolen. Det pågår en korruptionsrättegång mot Netanyahu som han gärna vill få stopp på.
Vecka efter vecka har tiotusentals människor gått ut på gatorna för att demonstrera mot Netanyahus nya högerextrema regering och dess försök att minska Högsta domstolens makt.

Sammantaget har det här lett till en folklig protestvåg av aldrig tidigare skådat slag.

Inte nog med det. Israels traditionella vänner har reagerat med bestörtning över vad Netanyahu håller på med. Många ser det som att Israel slår in på samma väg som tidigare demokratier som Ungern och Polen där rättsväsendet inte längre är oberoende och de styrande skaffat sig kontroll över medierna.

Netanyahu nekar givetvis till alla anklagelser och menar tvärtom att hans förändring av rättsystemet kommer att leda till att landet blir mer demokratiskt eftersom det inte längre är icke folkvalda domare som kan sätta käppar i vägen för politiskt fattade beslut.

Men det är få som tror honom. Även judiska organisationer i utlandet fördömer Netanyahus planer.

När premiärministern nyligen besökte Tyskland vägrade en stor judisk organisation att träffa honom. Istället ordnades en stor demonstration mot Netanyahu i Berlin.

Förbundskansler Olaf Scholz tog upp lagändringarna med Netanyahu och sa att han var ”oroad”.

Även USA, Israels viktigaste bundsförvant är förfärad över Netanyahus planer.

Netanyahu har ännu inte fått någon inbjudan att besöka Vita huset trots att över 70 dagar gått sedan han tillträdde. Det tolkar många som en markering från Joe Biden.

När de två talades vid i telefon häromdagen betonade Biden vikten av ”checks and balances” och uttryckte sitt stöd för en bred regering i Israel.

 

Förra veckan varnade Israels egen president Isaac Herzog att landet kan stå inför ett inbördeskrig om Netanyahu driver igenom den nya lagen.

Hundratals officerare och reservister i flygvapnet, specialstyrkorna och underrättelsetjänsten protesterade skriftligt och vägrade inställa sig till tjänstgöring med motiveringen att de inte ville ”tjäna en diktatur”.

Techfirmor har hotat att flytta och utländska investerare att satsa sina pengar någon annanstans.

Opinionsmätningar visar att en klar majoritet av israelerna är emot Netanyahus så kallade reformer. Till och med inom Netanyahus eget parti Likud.

Men trots den massiva kritiken visar Netanyahu inga tecken på att lyssna.

Istället är han på väg att gå från en kontroversiell premiärminister som totalt suttit vid makten i 15 år till en katastrof för Israel.