Sjöstedt morrar som en hund

…men det verkar inte som han vågar bitas

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är som en hund.

Han skäller, bråkar och morrar.

Men biter han? Det förefaller inte så.

Jonas Sjöstedt var nerslagen efter valet 2018. I fyra år hade han och hans parti haft makt och inflytande och påverkat verkligheten för vanligt folk.

Men efter valet blev han en nobody. Fram till i höstas då han hade funnit sin nya roll som den ständige kritikern av regeringen.

Det är inte så konstigt. Det är klart att vänsterledaren ska kritisera en S-regering som samarbetar med borgerliga partier. Allt annat vore onaturligt.

Men det som däremot är märkligt är Jonas Sjöstedts nya kompisar. I sin kritik av regeringen väjer han inte för samarbete med både Moderaterna och Kristdemokraterna. Eller passivt stöd från Sverigedemokraterna.

V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Tidigt i höstas åkte han i riksdagens välkända rulltrappa sida vid sida med KD:s Ebba Busch Thor och meddelade att de tänkte gå emot alla höjningar av den svenska EU-avgiften.

De fick som de ville, det är numera riksdagens instruktion till förhandlande ministrar i Bryssel. Det var, i alla fall tillfälligt, en seger.

 

Men på lång sikt? Det avgörs av långa förhandlingar inom EU där parlamentet, med representanter för både M, KD, SD och V. De brukar aldrig vilja krympa verksamheten.

I nästa uppror mot den S-ledda regeringen ville Vänsterpartiet stoppa ”tokprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen. M och KD var med på noterna.

För att dra en lång historia kort, och den här historien är mycket lång, sköts omdaningen av AF upp ett år. Men de flesta av de lokala kontoren kommer av allt att döma att drivas i privat regi i framtiden.

 

Nu gäller striden mer pengar till kommunerna, många av särskilt de mindre har stora ekonomiska problem som bland annat beror på alltfler äldre.

Vänsterpartiet vill att de ska få tio miljarder mer så snart som möjligt. Moderaterna, som inte alls koordinerat sig med V enligt Sjöstedt, säger tre miljarder mer senast första mars.

Vänsterledaren kräver besked av regeringen inom 24 timmar, det vill säga senast under onsdagens partiledardebatt. De första kommentarerna, från finansminister Magdalena Andersson (S), var svårtydda. Renons på besked skulle man också kunna säga.

 

Jonas Sjöstedt är alltså som en hund. Han skäller, bråkar och morrar. Men biter han?

I det här fallet betyder bita att fälla en S-ledd regering. Det är inte sannolikt att Sjöstedt är beredd att gå så långt.

Han och hans parti släppte fram den nuvarande regeringen för nästan precis ett år sedan. Den 18 januari förra året lade de ner sina röster i statsministeromröstningen och bidrog till att Stefan Löfven åter blev statsminister.

Alternativet, det vill säga Ulf Kristersson på statsministerposten, var värre. På den punkten är det svårt att se att någonting har ändrats.

 

Om man kokar ner den nuvarande konflikten till vad den handlar om så är det inte om kommunerna ska ha mer pengar än de redan fått. Utan om hur mycket och på vilket sätt.

Ska det ske på det reguljära viset, det vill säga i regeringens vårändringsbudget i april. Eller ska det forceras fram genom ett beslut i riksdagens finansutskott som diskuterar frågan på torsdag. Om regeringen inte låter jätteängslig är det förståeligt.

Sjöstedt markerar att han tycker att regeringen är för högervriden. Det är hans fulla rätt och också, såklart, i linje med hans ideologiska övertygelse.

Men han kommer inte, om inte händelseutvecklingen går honom ur händerna, skadeskjuta regeringen så till den milda grad att Stefan Löfven blir av med jobbet.

 

Det här handlar bråket om

Vänsterpartiet vill att regeringen så snabbt som möjligt ökar de generella statsbidragen till kommunerna med tio miljarder.

Moderaterna vill att kommunerna får tre miljarder senast 1 mars.

Frågan kommer att diskuteras under onsdagens partiledardebatt i riksdagen och i riksdagens finansutskott på torsdag.

V och M kan delvis tänka sig samma finansiering, bland annat att avskaffa det planerade friåret. Även regeringen och dess samarbetspartier har antytt att kommunerna bör få mer pengar i år.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.