Valet är en framgång för högerpopulister

Till slut inträffade det som många fruktat; en rejäl valframgång för högerpopulister i Europa.

Förra gången som FPÖ hamnade i regeringen bojkottades Österrike av övriga EU.

Den här gången kommer situationen att bemötas med en resignerad axelryckning.

Invandrings- och flyktingfrågan har varit helt avgörande för utgången av dagens parlamentsval.

När de konservativas nya partiledare i praktiken kopierade högerextrema FPÖ:s hårda invandringspolitik så steg ÖVP:s opinionskurva brant uppåt.

31-årige Sebastian Kurz blir inte bara förbundskansler utan även Europas yngste ledare.

Utgången i valet innebär att det blir ännu svårare för EU att enas om en gemensam migrationspolitik och kvoter för hur många flyktingar alla länder ska ta emot. Österrike var tillsammans med Sverige och Tyskland de länder som tog emot flesta asylsökande under flyktingkrisen 2015-16. Men nu har stämningen vänt helt. Österrike har blivit ett av de mest invandringsfientliga länderna i Europa och nu dras tumskruvarna åt ytterligare.

Det kommer att ta veckor eller månader innan Österrike får en ny regering. Men nästan allt talar för att ett parti med nazistiska rötter kommer att vara med och styra landet.

Oavsett om Frihetspartiet, FPÖ, blir andra eller tredje största parti så är det svårt att se hur ÖVP, ska kunna regera ihop med någon annan.

Kurz var den som utlöste nyvalet genom att avsluta regeringssamverkan med socialdemokraterna, SPÖ. De två stora partierna har regerat ihop nästan konstant sedan andra världskriget. Ett samarbete som till slut helt förlamat politiken i landet. Österrikaren i gemen är oerhört trött på de etablerade politikerna och vill se en förändring.

I ett sånt läge vore det närmast politiskt självmord för Kurz att ännu en gång regera ihop med SPÖ.

FPÖ har i valrörelsen inte bundit sig för något samarbete men är efter många år i opposition sugna på att få vara med och bestämma. Men de kommer också att ställa krav på att verkligen få igenom sin politik. Vilket inte borde vara så svårt nu när Kurz i mångt och mycket gjort den till sin och ÖVP:s.

Valframgången för FPÖ är den andra på kort tid. Förra året lyckades partiets kandidat Norbert Hofer ta sig till andra valomgången i presidentvalet som han var mycket nära att vinna. Även partiledaren H-C Strache är en populär politiker. Därför var det inga höga odds på att det skulle gå bra för FPÖ även i parlamentsvalet.

Partiets historia går långt tillbaka. Det bildades en gång i tiden av nazister och tog på 90-talet över av den karismatiske Jörg Haider som förde dem till sina första riktigt stora framgångar med en främlingsfientlig och EU-kritisk plattform. En politik som på nytt fått ett starkt uppsving i och med brexit och flyktingkrisen.
2017 har kallats supervalåret i Europa med en rad val i viktiga länder. Val som setts som en temperaturmätare efter brexitsegern i Storbritannien och Donald Trumps seger i USA.

Många fruktade att Europas högerpopulister skulle kunna rida vidare på den vågen. När liberalkonservative Mark Rutte vann klart i Holland och hindrade islamkritiske Geert Wilders från att få inflytande och Emmanuel Macron klart besegrade Marine Le Pen så drog många en lättnades suck.
Lite för tidigt kanske.

Visserligen vann Angela Merkel valet i Tyskland men för första gången sedan andra världskriget kom ett högerextremt parti in i den tyska riksdagen. Med sina 12,6 procent passerade Alternativ för Tyskland med god marginal spärren på fem procent.

Framgången för FPÖ i Österrike visar att den högerpopulistiska vågen långtifrån ebbat ut. Hade inte Kurz kopierat deras politik hade FPÖ sannolikt vunnit.