Finns det ljus i tunneln efter corona?

Just nu känns läget hopplöst. Finns det ett liv efter coronapandemin?

En blick mot Kina ger trots allt en liten strimma av hopp.

Inte ett enda nytt inhemskt fall registrerades igår.

Rollerna är på ett närmast surrealistiskt sätt ombytta jämfört med för bara en månad sedan.

Nu är Kina livrädda att få tillbaka smittan från utlandet. Av de 34 nya fall som Kina hittade i går var samtliga personer som återvänt till Kina från utlandet.

Inte ens i Hubei-provinsen, där smittan tros ha sitt ursprung, registrerades några nya fall.

Tv-kanalen Al Jazeeras reporter beskriver hur livet långsamt är på väg tillbaka mot någons slags normalitet. Folk åker på fisketur och går och shoppar.

Det tyder på att Kina lyckats få bukt med viruset efter nästan tre månaders stenhård kamp. I så fall en mycket glädjande signal till resten av världen.

Men kan man lita på uppgifterna från Kina?

Landet är en stenhård diktatur som kontrolleras av kommunistpartiet. Särskilt i det här läget är alla uppgifter som kommer ut noggrant sållade. Det kinesiska ledarskapet känner ett behov av att rentvå sig själva efter pandemiutbrottet.

Kvinna med munskydd i ett vårlikt Peking på torsdagen.

Gjorde allt för att mörka

Det var trots allt i Kina som viruset uppstod och det var Kina som under den första veckan efter upptäckten gjorde allt för att mörka den nya farliga sjukdomen. Så sent som i går kritiserade president Donald Trump landet för att inte tillräckligt snabbt ha informerat USA och omvärlden om hur farligt det nya coronaviruset var. Trump poängterade flera gånger att det var ”ett kinesiskt virus”.

Viruset har blivit en del av den storpolitiska kampen mellan Kina och USA.
Därför har Kina mycket att förlora på om man i det här läget försöker ljuga om situationen på hemmaplan. Det vore också svårt med tanke på hur många kineser som i dag använder sociala medier. Att mörka ett nytt större utbrott skulle i princip kräva att man stängde ner internet.

Om det stämmer att inga nya fall registrerats i Kina innebär det ett stort hopp för resten av världen att det trots allt går att ”besegra” viruset. Västeuropa och USA befinner sig i dag där Kina var i januari.

Den stora skillnaden är att västvärlden inte har diktaturens förmåga att tvinga folk i karantän.

Kan tjäna som ett vaccin mot hopplösheten

I Kina vidtog man extremt hårda åtgärder när man satte 11-miljonerstaden Wuhan och ett antal omgivande städer i total karantän. Totalt omkring 50 miljoner människor har tvingats stanna inomhus i två månader. Många har inte ens fått gå och handla. Staten har levererat mat till dörren.

Men de hårda metoderna verkar ha haft effekten att smittan stoppats.

– I dag har vi sett gryningen efter så många dagar av hårt arbete, säger Jiao Yaqhui vid Nationella hälsoenheten.

Även om vi har en svår och oerhört tung period framför oss i Sverige och Europa kan det ändå tjäna som vaccin mot hopplösheten.

Det man måste fråga sig är dock om återhämtningen kommer att gå lika fort här eftersom mycket av försöken att stoppa smittspridningen i Europa bygger på frivillighet och tilltron till medborgarnas sunda förnuft.

Inte samma aggressiva smittspårning

Italien, Frankrike och Spanien har visserligen i praktiken satt hela sina länder i karantän men först efter att smittspridningen pågått tämligen obehindrat under flera veckors tid. Många andra regeringar verkar fundera på att slå in på den hårda vägen med utegångsförbud eftersom alltför många människor struntar i myndigheternas varningar och vägrar isolera sig.

Det verkar inte heller som Europa tillämpar samma aggressiva smittspårning som man gjort i Kina, Sydkorea och Taiwan, andra länder som verkar ha lyckats med att få viruset lite mer under kontroll.

Medan man i Sydkorea testat ett stort antal människor för att få reda på vilka som är smittade och sedan isolera dem så verkar man i många västländer, däribland Sverige, nu ha inställningen att smittspårning inte går att göra längre eftersom alltför många redan är smittade. Därför testar man inte längre alls lika brett.

Vet ännu alldeles för lite

Vad är risken att Kina ropar hej för tidigt, att smittan där återkommer?
Det beror bland annat på om det branta fallet i kurvan över smittade beror enbart på den aggressiva bekämpningen av smittspridningen eller om viruset självmant drar sig tillbaka nu när det håller på att bli varmare.

Experterna säger att vi ännu vet alldeles för lite om hur det nya coronaviruset uppträder för att säkert kunna svara på den frågan. Det är alltså för tidigt att ropa faran över i Kina.

Förmodligen är det därför som de kinesiska myndigheterna drar igång samhället i en långsam takt. Fabrikerna och skolor öppnar successivt. Upptäcker man smitta på nytt kan områden stängas ner igen.

Men tills dess är rollerna ombytta jämfört med för några månader sedan.

Då var det Europa och USA som såg på Kina som en livsfarlig smittohärd. Nu är det Kina som ser på oss på samma sätt.