Därför säger partiledarna saker som inte alls stämmer

Här är nio lögner som du inte får gå på

Redan på valnatten gick ridån upp för Den Stora Teaterföreställningen.

Alla var vinnare. Alliansen var störst. Grundlagen sade att Löfven måste avgå.

Uttalanden som saknar verklighetsförankring far genom luften. Här är nio exempel.

Alla som sysslar med opinionsbildning vet att det är viktigt att skapa en positiv bild av sig själv. Samtidigt som man framställer motståndaren i dålig, helst lite opålitlig dager.

Det är förklaringen till att Den stora teaterföreställningen hade premiär redan under valnatten. Och fortsatte dagen därpå.

1. – Sverige har röstat för ett regeringsskifte, sade M-ledaren Ulf Kristersson som vill bli statsminister på valnatten.

Men har Sverige verkligen gjort det? Stödet för Alliansen ökade visserligen marginellt enligt det preliminära valresultatet. Medan det minskade med nästan tre procentenheter för de tre rödgröna partierna. De är dock fortfarande större än Alliansen, men bara med 0,4 procentenheter.

2. Enligt förarbetena till en ändring av regeringsformen, en grundlag, ska regeringen avgå om det parlamentariska läget är oklart. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer tycker att det betyder att Stefan Löfven måste avgå.

Men i grundlagen återfinns inte regeln. Den försvann på vägen från utredning till lagtext. Alltså behöver inte Stefan Löfven avgå, i alla fall inte just nu.

Däremot kommer han att röstas bort i den statsministeromröstning som ska hållas efter valet. Första tänkbara datum är 25 september.

Alliansen och Sverigedemokraterna tycker att det är principiellt viktigt att stödet för en statsminister prövas efter valet och därför kommer de att rösta mot Löfven som statsminister - även om han kommer tillbaka i ett senare skede.

3. Det finns inte ett rödgrönt block, säger Moderaterna. Nähä. Men vad ska vi då kalla samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet? Förbund?

4. Moderaterna vill också veta om Vänsterpartiet ingår i det rödgröna regeringsalternativet. Vilken fånig fråga. De har ju ingått i regeringsunderlaget sedan 2014 och för närvarande tyder ingenting, utom några märkliga trevare som vi återkommer till, på att detta faktum kommer att ändras.

5. – Jag är glad att det är solklart att Alliansen är större än Socialdemokraterna, sade Ebba Busch Thor i sitt segertal. Betyder det att hon verkligen var rädd för att Socialdemokraterna, som gjorde sitt sämsta val sedan Sverige blev en demokrati, skulle gå om de fyra Allianspartierna?

Självklart inte. Som många av hennes kolleger försöker hon blanda bort korten. Efter förra valet var styrkeförhållandet 39,4 mot 31 till Alliansens fördel. Efter det här valet har det, enligt det preliminära resultatet, ökat till 40,7 mot 28,4 procent.

Hittills i den här texten har exemplen hämtats från Alliansen. Men det ser likadant ut på andra sidan blockgräsen.

6. Moderaterna är de största förlorarna, hävdar utrikesminister Margot Wallström (S). Nej, det är de inte. Moderaterna backade 15 procent (inte procentenheter). Miljöpartiet, Socialdemokraternas partner, tappade mer än dubbelt så mycket, 36 procent.

7. Socialdemokraterna vill bilda en blocköverskridande regering eller inleda ett blocköverskridande regeringssamarbete. Senast det bildades en koalition över blockgränsen var 1951. S- och C-regeringen satt i sex år.

Förutsättningarna för att det ska upprepas är små. Annie Lööf (C) säger att hon aldrig sätter sig i en Löfvenledd regering. Jan Björklund (L) vill ha en koalition mellan Alliansen och Socialdemokraterna.

Det är en idé som inte tilltalar Socialdemokraterna eftersom Ulf Kristersson i så fall skulle bli statsminister.

8. Anders Ygeman, gruppledare (S) i riksdagen uppger att han inte vet vad som händer med regeringens budgetsamarbete med V om samarbetet med C och L blir av. Det är ju rena nyset. Det är klart att han vet. Det upphör.

9. Han sade också att det kan ta veckor eller månader att bilda en ny regering. Allt kan visserligen hända men i genomsnitt har det tagit sex dagar att bilda regering i Sverige. Den hittills längsta regeringsbildningen pågick i 25 dagar, 1979.

Den Stora Teaterföreställningen, som varken är komedi eller drama utan absurdism, hade premiär på valnatten. I värsta fall blir det en långkörare.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.