Nästan omöjligt bojkotta varor från ett land

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mat är politik.

Synd bara att det är omöjligt att konsumentrösta.

Det kan inte bara ha slagit mig i dessa dagar att det vore trevligt att få välja sina varor utifrån sitt personliga ställningstagande i Israelfrågan.

Och det torde gälla lika mycket om man vill bojkotta landet eller stödja dess politik.

Men det är faktiskt i princip tji att få göra sitt eget val.

När det gäller färskt nötkött, fisk och färska frukter och grönsaker är det inga problem.

Den maten måste vara märkt med ursprungsland, det vill säga var kossan knallat omkring, fisken simmat och växterna vuxit.

Inte ens det är nu till stor hjälp eftersom exempelvis Ica tycker att det är viktigast att vi konsumenter får veta att grönsakerna är packade i Holland. Det står med hyfsat stor stil på förpackningen med ekologiska tomater medan det krävs ett förstoringsglas för att upptäcka att de kommer från Israel.

Det har nämnts på olika håll att man upptäcker israeliska varor genom att kolla de tre första siffrorna på streckkoden, som för Israels del är 729. Det är rätt värdelös information.

De israeliska tomaterna som är packade i Holland har 73 som första siffror och det betyder Sverige eftersom Ica står som avsändare.

Den enda ursprungsinformation jag får om avocado-oljan är att den är producerad i England men jag kan väl aldrig tänka mig att det plötsligt vuxit upp stora avocadoodlingar i exempelvis Cornwall.

Oljan är kanske, kanske inte från Israel. Det får vi inte veta.

Och även om Danmark är bördigt har jag aldrig passerat några apelsinlundar på genomresan men lik förbaskat kommer både Arlas Jo-juice och Icas apelsinmarmelad därifrån.

Apelsiner från Israel eller inte?

De frysta majskolvarna som packats i Belgien, är de israeliska?

Det är inte bara ett omyndigförklarande av oss konsumenter att inte låta oss veta var maten kommer i från, det är också ett sätt att stjäla vår rättmätiga makt.

Följ ämnen i artikeln