Håller Kinas coronastrategi i längden?

Östasien och västvärlden tillämpar olika strategier mot coronaviruset.

Asien ser hittills ut att ha lyckats bättre. Men kommer Kina, Sydkorea och andra länder att kunna fortsätta utrota smittan när viruset härjar mer eller mindre fritt i övriga världen?

När Kina väl erkände att ett dödligt virusutbrott pågick handlade landet mycket kraftfullt, 50 miljoner människor sattes i stenhård karantän i Hubeiprovinsen under två månader. Kollektivtrafiken stängdes ned helt. Arbetsplatser bommade igen.

Kinas mål var att utrota smittan, inte bara dämpa den.

När Sydkorea fick sina första fall bestämde sig myndigheterna snabbt för att försöka stoppa viruset i sin linda. Man har haft en mycket omfattande smittspårning och testning. Det finns 40 drive-in ställen där människor som tror att de är smittade kan testa sig. Man har på ett avancerat sätt använt mobildata för att varna människor som befunnit sig i närheten av individer som visat sig vara smittade.

Sydkoreas mål verkar också vara att få bort viruset helt. Efter ett initialt allvarligt utbrott av coronasmitta med drygt 9 000 fall har man lyckats få ner antalet nysmittade kraftigt.

Taiwan – en ö granne med Kina – har med spårning via mobildata, stopp för inresor från Kina och feberscanning på flygplatser lyckats hålla ner antalet fall kraftigt. Landet startade med kontroller så fort man hörde talas om det nya viruset i Kina den 31 december förra året. Hittills har man bara fem döda. Målet är att viruset inte ska få etablera sig.

Sydkorea och Taiwan har lyckats göra detta utan att helt stänga ned sina samhällen eller tillämpa en lika strikt masskarantän som i Kina.

Europa och USA försökte till en början att hindra viruset från att etablera sig. Stadsepidemiolog Anders Tegnell uttryckte länge en förhoppning om att man via intensiv smittspårning skulle kunna stoppa viruset i Sverige.

Det visade sig snart att Europa agerat för sent. Smittan hade redan fått fäste i Italien och därifrån spridit sig över hela kontinenten.

Inga garantier

Strategin har därför övergått till att försöka trycka tillbaka viruset tillräckligt för att inte så många ska smittas på en och samma gång så att sjukvården klarar av att ta emot alla sjuka.

Det går att sätta frågetecken kring hur lyckad den strategin varit med tanke på det enorma tryck som sjukvården står under i länder som Italien, Spanien och USA där alla inte kan få den vård de behöver. Men hade man inte gjort något hade läget varit ännu värre.

Sverige och övriga Norden tillhör dem som haft mer tid att hastigt utöka sjukvårdsresurserna och hittills klarat att hålla jämna steg. Men det finns inga garantier för att den utvecklingen fortsätter.

Det sägs inte officiellt men strategin verkar vara att uppnå flockimmunitet i väntan på ett vaccin. Samtidigt som forskarna egentligen vet väldigt lite om hur länge en person som haft covid-19 är immun.

Men frågan är hur hållbar Asiens ännu så länge synbart framgångsrika strategi är i längden om viruset i praktiken etablerar sig i resten av världen.

Hur ska Kina, Sydkorea och Taiwan förhindra att få tillbaks viruset från utlandet?

Kinas ledare Xi Jinping.

Kina har helt stängt sina gränser för utländska besökare. Taiwan likaså. Sydkorea har infört strikta kontroller. Men alla länderna är mycket beroende av export och kan i längden sannolikt inte helt undvika att släppa in affärsmän, forskare och andra besökare. Att hermetiskt tillsluta ett land av Kinas storlek är inte lätt.

Andra smittvåg

Risken är att ländernas från början framgångsrika kamp mot viruset slår tillbaka mot dem i en andra våg när viruset importeras. Dessutom kan det komma nya inhemska utbrott.

Från Sydkorea och Taiwan kan vi med största säkerhet lita på statistiken över smittade, testade och döda. I fallet Kina är det mycket mer osäkert. I går rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg om en hemlig amerikansk underrättelserapport som hävdar att Kina medvetet mörkat det verkliga antalet smittade och döda i Wuhan-omårdet. Ett bevis på detta ska vara satellitbilder över tusentals urnor utanför begravningsbyråer i Hubei-provinsen.

Kinas kommunistparti vill gärna få det att framstå, både utåt och inför den egna befolkningen, som att man lyckats bättre i sin bekämpning av viruset än USA och Europa.

De dryga 80 000 smittade och 3 300 döda Kina redovisar står i bjärt kontrast till västvärldens mycket högre tal.

Viruskriget är lika mycket en politisk kamp som en hälsokris.

PODD Därför är USA så drabbat av corona

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om varför USA blivit så drabbat av coronaviruset och hur Donald Trump hanterar krisen. Kan det komma att påverka valet i höst? Gäst: Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen