Åkesson var viktigast i valet

Ny undersökning: Partiledarna som var viktigast i valet

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var viktigast för sitt parti i riksdagsvalet.

Minst viktiga var språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP) enligt Aftonbladet/Inizio.

Aftonbladets politiska magasin i tv, Partiprogrammet, publicerar en mätning från opinionsinstitutet Inizio som gör vissa partiledare väldigt glada. Och andra väldigt ledsna.

Frågan gäller hur viktig partiledaren var för valet av parti i riksdagsvalet för en månad sedan.

  • Allra viktigast var SD-ledaren Jimmie Åkesson. 80 procent av SD-väljarna anser att han var viktig för deras partival. För 37 procent var han till och med mycket viktig.

Nästan lika viktig var Annie Lööf (C) för sitt partis valframgångar. 77 procent tycker hon var viktig för partivalet. Bara två procent uppger att hon inte var viktig.

På nästan samma nivå hamnar Ulf Kristersson. 77 procent av dem som lade sin röst på Moderaterna tycker att han var viktig för partivalet. Men elva procent tyckte han var oviktig, de hade röstat blått ändå.

  • Den fjärde partiledaren som var ett dragplåster för sitt parti var spurtkometen Ebba Busch Thor (KD). Hennes person var viktig för tre fjärdedelar av KD-väljarna. Medan var sjunde hade satsat sin röst på dem i alla fall.

Bottennappen i undersökningen står språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin (MP) för. De var viktiga för mindre än tredjedel av de gröna väljarna. Medan nära hälften uppger att språkrören var oviktiga för deras val av parti.

Jimmie Åkesson var den partiledaren som var viktigast för sitt partis väljare.

Svaren kan bero på en kollektivistisk partikultur. Men det stöds av andra undersökningar av förtroendet för partiledarna. Det är bottenlågt för MP-rören.

  • I mellanmjölksbältet hamnar Stefan Löfven (S), Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V). Knappt hälften, 49 procent, av deras väljare tycker att de är viktiga för valet av parti. 33 procent tycker inte att de är viktiga.

Skillnaden mellan de tre herrarna är att 21 procent av L-väljarna tycker att Jan Björklund är mycket viktig för deras val av parti. Siffrorna för Sjöstedt och Löfven är 16 respektive 14 procent.

Även det kan avspegla kulturerna i de tre partierna. S och V är mer kollektivistiska, L mer individualistisk.

Vad drar man då för slutsatser av den här mätningen? Det är att Åkesson, Lööf, Kristersson och Busch Thor sitter säkra på sina poster. De är så viktiga för sina respektive partier att de inte kommer att tvingas bort i första taget.

  • Miljöpartiets språkrör kan däremot bytas ut utan att partiets väljare brister i gråt. Lövin och Fridolin är inte viktiga för dem.

För Sjöstedt, Löfven och Björklund är bilden mer splittrad. Där kan en hastigt uppblossad kris snabbt förändra bilden. Liksom en oväntad framgång, exempelvis en regeringsbildning som väljarna har förtroende för.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln var uppgifterna för Miljöpartiets språkrör något fel i tabellen. Men inte i texten.

Aftonbladet/Inizio

Så viktiga var de för sitt parti i valet

Jonas Sjöstedt (V)

Viktig: 49 procent

Oviktig: 33

Stefan Löfven (S)

Viktig: 49 procent

Oviktig: 33

Isabella Lövin och Gustav Fridolin (MP)

Viktig: 30 procent

Oviktig: 46

Ebba Busch Thor (KD)

Viktig: 74 procent

Oviktig: 15

Annie Lööf (C)

Viktig: 77 procent

Oviktig: 2

Jan Björklund (L)

Viktig: 49 procent

Oviktig: 33

Ulf Kristersson (M)

Viktig: 77 procent

Oviktig: 11

Jimmie Åkesson (SD)

Viktig: 80 procent

Oviktig: 10

Andel av partiets väljare som anser att partiledaren var viktig respektive inte viktigt i valet av parti i riksdagsvalet. Övriga har ingen uppfattning.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för
Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 018 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 1 och 2 oktober 2018. Frågan som ställdes: Hur viktig är partiledaren för det parti du röstade på i valet till riksdagen.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.