Bidens storseger ingen önskedröm för Trump

Allt annat än seger hade inneburit slutet för Joe Bidens presidentdrömmar.

Nu lever dom åtminstone några dagar till. Till Super Tuesday.

För president Trump var det ingen önskad utgång.

Joe Biden och frun Jill Biden i South Carolina.

Efter Joe Bidens usla resultat i Iowa, New Hampshire och Nevada var seger i South Carolina nödvändig.

Biden inte bara vann. Han segrade dessutom stort och distanserade tvåan Bernie Sanders med omkring 30 procentenheter.

Med det visade Biden att han har en förmåga att samla afroamerikanska väljare bakom sig och förmå dem att gå till valurnorna. För att vinna i november måste demokraternas kandidat lyckas mobilisera de svarta väljarna.

I bästa fall ger segern Biden den starka medvind som han så desperat behöver när 14 delstater håller sina primärval under samma dag. Han måste helt enkelt vinna några av delstaterna på tisdag och vissa att han är den kandidat i demokraternas mittfåra som har störst chans att vinna över Trump i november.

Fortfarande har demokraternas mittenväljare inte bestämt sig för vem de gillar bäst Joe Biden, Pete Buttigieg eller Amy Klobuchar. Buttigieg var etta och två i de två första delstaterna. Klobuchar gjorde en stark insats i New Hampshire och nu gör Joe Biden en imponerade comeback i South Carolina. Mittenrösterna är så här långt splittrade på tre olika kandidater.

På tisdag kommer de att vara splittrade på fyra. Då kliver miljardären Michael Bloomberg in i racet. Men hjälp av sin enorma förmögenhet, han är en av världens rikaste män, har han lagt en bombmatta av tv-reklam över USA de senaste två månaderna. Det gör att han nu ligger två eller trea i opinionsmätningarna nationellt.

Svårt komma ikapp

Nu måste han visa att han kan vinna i enskilda delstater.

Trots Bidens övertygande seger i South Carolina är Bernie Sanders fortfarande favoriten som alla andra måste slå. Biden behöver ett läge där det är en match bara mellan honom och Sanders.

Opinionsmätningarna inför Supertisdagen tyder på att Sanders kommer att vinna några av de stora delstaterna på ett övertygande sätt, däribland Kalifornien och Texas som båda delar ut väldigt många delegatröster inför partikonventet i sommar där presidentkandidaten formellt utses. Delegater som kandidaterna samlar på sig under primärvalen.

Vi kan få en situation efter tisdag där Sanders har så många delegater bakom sig at det blir omöjligt för någon annan att komma i kapp. Samtidigt som det inte är säkert att han kan nå den majoritet som behövs. Då avgörs allt på konventet.

President Donald Trump har satt i system att skugga de demokratiska kandidaterna. Under de fyra första primärvalen har han samtidigt hållit egna valmöten i just dessa delstater. Ett sätt att stjäla en del av uppmärksamheten men också en chans att håna de potentiella motståndarna.

Nedsättande öknamn

Han benämner dem konstant med nedsättande öknamn som han själv hittat på. "Sleepy Joe" syftar på Bidens ofta trötta och oinspirerade framträdanden på sina valmöten. Crazy Bernie på det som Trump och många andra ser som Sanders i ett amerikanskt perspektiv vänsterextrema åsikter.

Senast var det Mini-Mike som fick sin släng av sleven när Trump hånade hans ringa längd.

Det råder ingen tvekan om att den som Trump fruktar mest trots allt är Joe Biden. Han är en mittenkandidat som kan appellera även till republikanska väljare. Han har åtta års erfarenhet som vicepresident under Obama och slår därmed alla övriga i det demokratiska startfältet vad gäller kompetens för jobbet.

Det var ingen slump att Trump försökte svärta ner Bidens kandidatur genom att pressa Ukraina att gräva fram skit om honom. Något presidenten blev ställd inför riksrätt för, men friad.

Trump är övertygad om att han enkelt slår Bernie Sanders eftersom denne öppet kallar sig socialist. Presidenten är långt ifrån ensam om att vara säker på att en majoritet amerikaner inte är beredda att rösta på en extrem vänsterkandidat.

Efter tisdag vet vi om demokraterna kan samla sig bakom en eller högst två kandidater eller om splittringen fortsätter.