Märkligt att vi inte ser ännu fler terrordåd

Många experter har ställt frågan hur terrordådet i Moskva kunde genomföras. Hur kunde fyra tungt beväpnade män ta sig in på en stor konsertarena.

Jag skulle vilja vända helt på den frågeställningen.

Det märkliga är att den här typen av dåd inte inträffar oftare.

En grupp män kommer till konserthallen i Moskva i en minibuss. De är tungt beväpnade med automatvapen och brandbomber. De skjuter sig in i konsertlokalen där de kyligt och urskillningslöst dödar så många människor de kan. På vägen ut sätter de eld på i lokalen. Många av de över 130 döda bränns ihjäl eller dör av den giftiga röken.

Terroristerna har sannolikt noga kartlagt lokalen och omgivningarna i förväg och planerat sin flyktväg. Att få tag på vapen är numera tämligen enkelt för den som kan betala.

Ett antal pistolväpnade vakter eller poliser hade knappast kunnat stoppa dådet även om de funnits på plats. Det hade behövts en mindre insatsstyrka för att lyckas.

Eftersom man inte ens i Ryssland har så många specialutbildade poliser att tillgå hade det i sin tur krävt att man fått indikationer i förväg på att just Crocus-komplexet i utkanten av Moskva skulle attackeras.

USA hade visserligen varnat Ryssland för terrordåd i Moskva. Men det är en stad på 13 miljoner invånare. Så även om man lyssnat på varningen, hur ska man i praktiken kunna bevaka alla presumtiva mål samtidigt?

De senaste månaderna har tysk, dansk och nederländsk säkerhetspolis avslöjat terrorplaner mot bland annat Sverige och gripit misstänkta terrorister från Islamiska staten Khorasan, IS-K, samma afghanska gren som tagit på sig dådet i Moskva.

Räddningsinsats i konsertlokalen. Över 130 personer dog i byggnaden.


Det innebär dock inte att säkerhetspolisen varje gång kommer att få upp spår när terrorister planerar dåd.

Vi har i dag en situation i Europa, Mellanöstern och delar av övriga världen där ett stort antal radikaliserade män och i viss mån även kvinnor är beredda att genomföra terrordåd för att uppnå ofta diffusa politiska mål. Bara i Sverige bedömer Säpo att det finns flera tusen våldsbejakande islamister. I Frankrike fanns för några år sedan 10 000 individer som polisen ansåg kunde begå terrorhandlingar. Situationen är likartad i många av Europas länder.

Även om majoriteten av dessa individer är islamister finns det också en ansenlig grupp högerextremister som är beredda att ta till terror.

Samtidigt lever en stor del av befolkningen i väst i föreställningen att terrordåd alltid går att stoppa innan de genomförs. Bara säkerheten kring viktiga platser är tillräckligt stor.

Sett till verkligheten är det en felaktig uppfattning.

När jag ser bilder och videofilmer från attentatet i Moskva slås jag av likheterna med dådet mot rockklubben Bataclan i Paris 2015. En grupp män utrustade med automatvapen skjuter rakt in i folkmassan medan konserten pågår. Panik och stor förvirring uppstår.

89 av dödsoffren vid terrordådet i Paris 2015 befann sig i en konsertlokalen Bataclan.


Säkerhetsansvariga i Frankrike var redan förvarnade. Tidigare samma år inträffade attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo och mot en judisk mataffär. Ändå tog det fransk polis avsevärd tid att avbryta Bataclan-attacken. Totalt miste 130 människor livet i terrordåden.

Efter Moskva höjer Frankrike hotnivån till den högsta.

Terrorister behöver inte ens skjutvapen. På strandpromenaden i Nice lyckades en ensam terrorist 2016 döda 86 människor med en hyrd lastbil.

Mindre än ett år senare kopierade Rakhmat Akilov delvis hans dåd på Drottninggatan i Stockholm. Lyckligtvis med betydligt färre dödsoffer. Men skrämseleffekten och påverkan på det svenska samhället var liknande.

Med tanke på hur förhållandevis lätt det är att genomföra ett terrordåd mot vanliga människor för den som är tillräckligt motiverad, kan vi snarast skatta oss lyckliga över att det inte inträffar fler terrordåd.

Ett skäl är att säkerhetstjänster i Europa har blivit duktiga på att identifiera farliga personer och i viss mån övervaka dem och deras kommunikationer.

Men de kommer aldrig att kunna avslöja alla planer i förväg.

Vi befinner oss i en farlig tid med ett pågående krig i Ukraina där både Europa och USA är indragna. Vi har dessutom ett pågående krig i Gaza där Israel försöker utplåna terrorgruppen Hamas men samtidigt dödat över 13 000 palestinska barn.


Vi lever fortfarande med konvulsionerna efter den arabiska våren 2011 som Syriens diktator Bashar al-Assad överlevt tack vare stöd från Ryssland.

Allt detta bidrar till att nya grupper av unga män och kvinnor radikaliseras och söker sig till terrorgrupper för att hämnas.

IS som väst ansåg besegrat 2019 har fått nya anhängare.

Risken är uppenbar att dådet i Moskva väcker ytterligare motivation och uppmuntrar copy cats. Islamiska Staten har tidigare uppmanat sympatisörer runtom i världen att agera på egen hand. 

Den bittra sanningen är att polisen inte kan se in i radikaliserade människors huvuden och veta var och när de planerar att slå till. Attacker mot mjuka mål är extremt svåra att stoppa.

Därför måste vi kallt räkna med nya terrordåd. 

Följ ämnen i artikeln