1 500 miljarder - så mycket kostar skilsmässan från EU

Notan för att gå ur EU, gränsen mot Irland och när förhandlingen om den nya relationerna till Storbritannien ska inledas.

Det är tre av knäckfrågorna när Stefan Löfven och EU:s andra regeringschefer träffas i dag för att spika ramarna för förhandlingarna om britternas utträde.

Storbritanniens regeringschef Theresa May får inte vara med när EU:s stats- och regeringschefer träffas vid halv ett-tiden i eftermiddag för att ge EU:s chefsförhandlare Michel Barnier direktiv inom vilka ramar utträdesförhandlingarna med Storbritannien ska föras.

EU har tre utgångspunkter:

De 27 kvarvarande medlemsländerna ska vara ense.

Länder utanför EU kan aldrig få samma rättigheter som en medlem.

Friheten för personer, varor och tjänster att röra sig fritt mellan länderna är odelbar. Antingen har ett land alla fyra friheter - eller ingen.
Mötet väntas vara slut redan vid 16-tiden i eftermiddag trots att det återstår en del knäckfrågor.

En av dem gäller vad Storbritannien ska betala för sitt utträde. EU-kommissionen har uppskattat kostnader som Storbritannien varit med och beslutat om till 600 miljarder kronor. Britterna har tror å sin sida att notan kan bli så hög som 1 500 miljarder kronor och höja landets statsskuld, enligt Europaportalen.

Bara att avveckla EU:s medicinmyndighet, som ligger i London, kommer att kosta minst 4,2 miljarder. Så mycket går enbart hyran för lokalerna på tills kontraktet löper ut 2039.

En annan svår fråga gäller gränsen mellan Irland och Storbritannien, närmare bestämt Nordirland. Från att vara en gräns som knappast existerar blir det nu en del av EU:s yttre gräns med kraftiga kontroller och passtvång. I det sammanhanget har frågan om ett återförenat Irland åter aktualiserats.

En tredje nöt gäller i vilken tågordning som ska gälla för förhandlingarna. EU vill förhandla om skilsmässan först och därefter återkomma till hur den nya relationen mellan Storbritannien och de 27 kvarvarande medlemsländerna ska se ut. Britterna vill förhandla om båda sakerna samtidigt.

Förhandlingarna måste vara slutförda senast 29 mars 2019 - annars slängs Storbritannien ut ur unionen utan en överenskommelse om vad som ska ersätta medlemskapet. Ett handelsavtal, ett utvidgat avtal eller någonting helt annat?

En fråga som kan komma upp under mötet är vad som ska hända med de 73 brittiska ledamöterna i EU-parlamentet. Italien har kastat fram idén om att dessa platser ska behållas och användas på en gemensam EU-lista som man kan rösta på i parlamentsvalet oavsett vilket EU-land man bor i. Idén stöds av den franske presidentkandidaten Emmanuel Macron.

Ett ordkrig har sista sekund blossat upp mellan Theresa May och tyska förbundskanslern Angela Merkel. May vill ha ett ”djupt och speciellt förhållande” till EU vilket fick Merkel att ana ugglor i mossen.

– Jag befarar att vissa i Storbritannien fortfarande har illusioner, sade hon i förrgår och antydde att May inte ska förvänta sig för mycket.
Förhandlingsmandatet är formulerat i 126 punkter på sju sidor.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!