Kronprinsen har spelat ut alla sina kort samtidigt

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Varför har arabvärlden fastnat i förtryck, underutveckling och terror? På grund av islam som religion? Mellanösternkännaren Bernard Lewis, som är populär inom den amerikanska högern, menar att det är svårt att få ihop det argumentet. Mellanösterns 500-åriga guldålder, med vetenskap och filosofi överlägsen medeltidens Europas, ägde nämligen också rum under muslimskt styre.

Men det kan vara resultatet när den mest reaktionära sekten blir dominerande inom en religion. Tänk dig att Ku Klux Klan hade tagit över Texas och använde delstatens oljeintäkter till att sprida sin hatiska version av kristendom internationellt. Det var ungefär det som hände inom islam efter att olja upptäcktes i Saudiarabien 1938, menar Lewis.

Ett dittills obetydligt land som styrdes i allians med den hårdföra wahhabistsekten visade sig sitta på en fjärdedel av världens oljetillgångar. Resurserna användes till att bygga moskéer och skolor över hela världen. Regimen har använt mer än två miljarder dollar årligen för att exportera radikal islamism. Muslimer indoktrinerades till extremism och vissa extremister till våld. 15 av de 19 terroristerna bakom 11 september-dåden var saudier.

Därför är den nu pågående revolutionen i Saudiarabien av väldig betydelse för hela världen. När islamisterna bråkade tidigare gick regimen dem än mer till mötes. 1979 infördes könsapartheid i hela samhället, kvinnor rensades ut från medierna, biografer och konsertlokaler stängdes och skolorna blev mer fundamentalistiska.

I dag säger den hyperaktive saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman (MbS) att allt var fel: ”Vi visste inte hur vi skulle hantera problemet så det spreds över hela världen. Nu är det dags att ta bort det.” Därför utlovar han, som i praktiken redan styr landet, en ny moderat och tolerant form av islam, öppen för världen och andra religioner.

MbS har redan börjat göra verklighet av retoriken. Den religiösa polisen, som haft till uppgift att bl a trakassera kvinnor som inte skylt sig, har upplösts. Kvinnor ska få rätt att köra bil, konserter och dansföreställningar tillåtas. Extrema avarter av islam ska sorteras bort ur lärorna. För oss låter det trivialt, men prästerskapet är skakat i grunden.

I västvärlden har vi uppmärksammat kronprinsens oroande auktoritära ådra. Han fängslar rivaler, krigar i Jemen och härjar i Libanon för att blockera Iran. Samtidigt vill han liberalisera ekonomin för att vänja landet av oljeberoendet. MbS är en risktagare som spelar ut alla sina kort samtidigt. Men kanske är det bara en sådan som vågar utmana det religiösa etablissemanget.

Det är fel att se detta som en revolution ovanifrån. Det finns ett folkligt begär. Hälften av saudierna är yngre än 25 år, de har sett världen och kräver friheter. De är extremt aktiva på sociala medier, där videos på unga kvinnor som gör motstånd mot den religiösa polisen blir virala. Bland dessa unga är reformerna oerhört populära.

Vi i väst är oroliga över tempot i reformerna. Det kan resultera i motreaktioner, terror, statskupp eller krig. Men unga saudier läxar upp oss. Enligt dem följer kaos av frånvaron av reformer, inte av för snabba reformer.


Ingen bransch går fri i metoo

  • För två veckor sedan sa Det politiska spelet-podden att politikens värld nog var friare från sextrakasserier. Sen kom alla avslöjanden där. Tills uppropen gäller vår bransch tror vi det bara gäller andra.

Men skyll inte på strukturen

  • Lars Ohlys ”Strukturerna fick mig att göra det” är den nya ”Spriten fick mig att göra det”. Nu behövs individuellt ansvarstagande, inte bortförklaringar.

Följ ämnen i artikeln